7 найлегендарніших незнайдених скарбів України

24 січня 2017
Андрій К.
Понишпоривши достоменно в підручниках історії України, можна знайти безліч цікавих і незвичайних фактів з життя окремих видатних особистостей. Мало хто говорить про те, що Сагайдачний і Хмельницький були одними з найбагатших людей свого часу. Мало хто знає, що сам Шведський король позичав грошей в Івана Мазепи (!). І що якщо повернути зараз гроші гетьмана Павла Полуботка з англійського банку громадянам України, то на кожного жителя припало б аж по цілих 38 кг золота!.. Де вони ці легендарні скарби?

1. Скарби гетьмана Павла Полуботка

wikipedia.org
 
Перше місце займають воістину легендарні скарби в історії України. Прийшовши до влади, новий гетьман затіяв небезпечну хитру гру з царем за політичні свободи. Дізнавшись про це, цар наказав схопити Полуботка та ув'язнити у Петропавлівській фортеці. Гетьман помер від отриманих ран у стінах в’язниці.

Але коли влада прийшла конфісковувати його майно – вони не знайшли жодної цінної речі! Документи свідчать, що передбачивши свою долю, гетьман переправив значну частину своїх багатств до Англії, де не просто їх заховав, а розмістив під відсотки в одному з банків. Певна частина скарбів залишилися в Україні. Деякі вчені вважають, що вона й досі захована десь в околицях Глухова – колишньої резиденції Полуботка.

Про ці скарби багато говорили. Вони часто ставали предметом суперечок дипломатів. Ще б пак! Адже при підрахунку самих скарбів та відсотків виходить цілих 38 кг на кожного жителя нашої країни (!). На жаль, з політичних мотивів Радянська влада в липні 1986 року заявила, що не має жодних претензій до англійської влади і не претендує ні на копійку гетьманського скарбу…

2. Скарби гетьмана Петра Сагайдачного

wikipedia.org

Без перебільшення можна сказати, що Сагайдачний – один з найвідоміших гетьманів України. Удача завжди ходила десь поруч з ним. Практично всі його походи закінчувалися успіхом. Як показала історія – він був ще й одним з найбагатших людей того часу. 

Вже перший морський похід Сагайдачного в 1606 році зробив його багатим. Одних тільки грошей було зібрано близько 180 тисяч злотих, не кажучи вже про незліченну кількість тюків товарів, конфіскованих у турків. Навіть передмістя Стамбула були захоплені та розорені військами гетьмана. Десятки тисяч невільників з України звільняв він в кожному зі своїх походів. І з кожного повертався героєм, привозячи з собою тонни різного товару і, звичайно ж, купи золота. Життя Сагайдачного було сповнене несподіванок і сюрпризів долі.

Вважається, що незліченні багатства залишилися в Україні після смерті гетьмана, однак кому вони дісталися, на жаль, не відомо.

3. Бібліотека Ярослава Мудрого

haikudeck.com

Все більше і більше загадок і таємниць виникає з приводу цієї легендарної споруди. Все ж безліч джерел, хоч і побічно, але говорять про те, що бібліотека таки існувала і просто безслідно зникнути вона теж не могла. У чому ж загадка Ярослава Мудрого?

За одними джерелами, бібліотека налічувала "незчисленну кількість" книг. Адже, подейкують, князь Ярослав любив читати. До того ж практично всі подарунки тих часів, крім усього іншого, включали розкішні рукописні книги зі всієї Європи. Факт того, що бібліотека згоріла під час татаро-монгольської навали, теж не підтверджений.

Враховуючи, що бібліотечною справою споконвіку займалися ченці, то і шукати літописи потрібно серед ченців. Прихильники однієї з версій впевнені, що книги досі знаходяться в підземеллях Межигірського монастиря, захищені обітницею мовчання. До того ж, враховуючи особливу сприятливу атмосферу київських печер, можна тільки здогадуватися, в якому відмінному стані дійшли книги до наших часів…

4. Клейноди Данила Галицького

Корона Данила Галицького (точна копія папської корони)
vsviti.com.ua

Скіпетр, держава і корона Данила Галицького неодноразово ставали об’єктами обговорення західних ЗМІ. Й не дивно, адже вони мають особливу цінність.

Що говорити: адже одна тільки корона – це єдиний у світовій історії знак верховної влади, отриманий православним князем від римського католицького престолу Святого Петра. Щоправда, жодні припущення про реальне існування цих речей так і не отримали підтвердження.

5. Скарби гетьмана Богдана Хмельницького

kompas-ua.blogspot.com
 
Одна з найтаємничіших та найзагадковіших особистостей в українській історії. Багато деталей його біографії досі оповиті таємницею. Хто він насправді? 

Удача сприяла Хмельницькому впродовж життя. Тисячі талерів, припасів і товарів звозили з різних міст для гетьмана. Цінності з численних шляхетських маєтків і замків прямували в Київ, Чигирин і Суботів – садибу гетьмана.

Існує цікава історія, пов'язана з його дружиною Мотроною. В минулому дружина підстарости Чаплинського, схоже, і далі підтримувала контакти з колишнім. Так в 1651 році було перехоплено лист, в якому Данило Чаплинський радив Мотроні закопати всі гетьманські скарби, а самого Хмельницького отруїти. Як би там не було, але частину скарбів вона все ж приховала. Успішно вивідавши, де Мотрона сховала багатства чоловіка, її і ще кількох поплічників поспішно стратили. Але багато хто вважає, що хитра жінка залишила про запас для себе кілька діжок золота, сподіваючись на милість Хмельницького…

Багато істориків сходяться на думці про те, що скарби Хмельницького таяться в підземеллях Чигиринської фортеці. А враховуючи той факт, що в 1678 році вона була підірвана (тобто всього через 20 років після смерті гетьмана), залишається надія, що шукачі скарбів не встигли дістатися до головної скарбниці великого Гетьмана.

6. Мільйони Фальц-Фейна

wikipedia.org

Фрідріха Фальц-Фейна називають овечим королем. Його методи ведення господарства вилилися в усім відомі Олешківські піски на півдні України (це найбільша пустеля на території Європи). Чого тільки варта його колишня садиба – зараз заповідник "Асканія Нова"… Його спадкоємці – відомі люди в уряді Ліхтенштейну.

З огляду на його видатну сім'ю та дворянське походження, залишається тільки здогадуватися, скільки грошей зберігалося в маєтку легендарної родини. Історія говорить тільки про те, що скарби, які ще за тиждень до революції 1918 року зберігалися в підвалах домівки Фрідріха, таємниче зникли з приходом військ Скоропадського...

7. Скарби Івана Мазепи

wikipedia.org

Останнім, але одним з найнеоднозначніших в переліку володарів легендарних скарбів України виступає фігура гетьмана Івана Мазепи. Москва досі вважає його зрадником, українці називають героєм, а в Швеції і зараз святкуються річниці Мазепи. Як би там не було, але цей гетьман залишився в історії України і всієї Східної Європи легендарною особистістю. До того ж ще й казково багатою...

Його добре знали і в палаці Російського імператора, і в палатах Шведського короля, він відмінно себе зарекомендував і в Польщі, і в Молдові. Його завжди багато і з багатьма пов’язувало. Але ніколи не можна було точно сказати, про що думає гетьман у цей момент.

Всього за своє життя Мазепа отримав не один орден. Але, що примітно, жодну його нагороду так і не було виявлено… Реальна вартість цих речей зараз може оцінюватися в сотні тисяч доларів кожна.

Де вони ховаються? Тільки в Україні, в резиденції Мазепи їх було чотири. Подейкують, в Батурині у гетьмана зберігалися незліченні скарби. Над тим, куди ж вони могли зникнути, ламають голову не тільки історики, а й сотні шукачів скарбів. Адже епоха української золотої лихоманки кінця XIX – початку XX століття хоч і закінчилася, але залишила свій слід в серцях небайдужих …

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше