6+2: КРАЩІ ФІЛЬМИ І СЕРІАЛИ ПРО ШПИГУНІВ

10 листопада 2015
Редакція
Поки ″новий″ Джеймс Бонд з усіх сил намагається зайняти місце під сонцем світового бокс-офісу, ми пропонуємо вашій увазі добірку кращих фільмів і серіалів про шпигунів.

39 СХОДИНОК, 1935

Фільм — засновник жанру ″шпигунського″ кіно.
 
За сюжетом стрічки Альфреда Хічкока, молодий чоловік у мюзик-холлі знайомиться з симпатичною жінкою Анабеллою, яка просить його заховати її від вбивць, котрі її переслідують. Герой сприймає цю ситуацію як жарт, аж поки Анабелла не ″ввалюється″ в його кімнату з ножем у спині. Підозра падає на хлопця, а у покійної виявляється шпигунське минуле.

НА ПІВНІЧ ЧЕРЕЗ ПІВНІЧНИЙ ЗАХІД, 1959

Еталонний трилер маестро Хічкока, який відверто іронізує над сюжетними ходами шпигунського кіно, що згодом стануть штампами.
 
Одного разу успішного рекламного агента Роджера Торнхілла помилково приймають за агента розвідки Кеплана, якого ніхто не знає в обличчя, але якого всі хочуть прибрати. Збентежений Роджер намагається втекти. У нього не залишається вибору, окрім як власноруч викрити ворожих агентів спецслужб, не зважаючи на ризикованість цієї авантюри.

РОЗМОВА, 1974

Сюжет стрічки розповідає про експерта з прослуховування Гаррі Коула — трудоголіка, в житті якого є лише одна жінка — робота. Одного разу Гаррі наймає впливовий чоловік, щоб той записав розмову однієї пари. Коул завжди дотримувався правила "ніколи не втручатися в життя людей, яких він прослуховує", але настав момент, коли він порушує його, що призводить до непередбачуваних наслідків.
 
Це рідкісний фільм зі своєю здатністю тримати в напрузі без екшну. Сюжет тримається на грі Джина Хекмена, а також на інтризі, яка за законами жанру розплутується аж у фіналі.

ШПИГУНСЬКІ ІГРИ, 2001

Перед виходом на пенсію, ветеран розвідки повинен врятувати з полону свого учня, якому загрожує смертна кара. Шанс на спасіння — не бувала за зухвалістю операція, в якій досвідчений спецагент ризикує власною головою. До того ж, у свій останній робочий день.
 
Ще один трилер-еталон, цього разу від Тоні Скотта. Стрічка свого часу розбиралася на ″молекули″ режисерами і сценаристами провідних кіношкіл світу.

ШПИГУН, ВИЙДИ ГЕТЬ, 2011

Екранізація однойменного роману Джона Ле Каре. За сюжетом, декілька британських шпигунів шукають у своїх лавах ″крота″. Справа не з легких, однак на кону — Батьківщина.
 
Монотонна шахова партія, яку розігрує чудовий акторський ансамбль — Гарі Олдмен, Том Харді, Бенедикт Камбербетч, Колін Ферт, стане розчаруванням для тих, хто очікує екшну. У стрічці Томаса Альфредсона екшн відсутній як клас. Це фільм про самотність і приреченість тих, хто захопився ″іграми розуму″ під грифом ″цілком таємно″.

ОПЕРАЦІЯ ″АРГО″, 2012

″Вишенька″ на торті сьогоднішньої кінопідбірки.
 
Наприкінці 70-х рр., революція в Ірані досягла свого апогею. Радикальні ісламісти захоплюють посольство США та беруть у заручники 52 американців. Шістьом працівникам посольства вдається втекти і заховатися у будинку канадського посла. Їх викриття і вбивство — лише питання часу, а тому їм на допомогу прибуває спеціаліст ЦРУ Тоні Мендес (Бен Аффлек), який пропонує ризикований план безпечної евакуації. В чому полягає план Тоні Мендеса ″спойлити″ не буду, скажу лише, що ви не пошкодуєте. Пружина саспенсу у фільмі закручена зі знанням справи.
 
Приємно констатувати, що ″Арго″ - прекрасна робота Бена Аффлека в якості режисера, і дуже шкода, що він не отримав заслужений ″Оскар″. Аффлек-актор — суперечлива тема, інша справа, коли Бен пише або знімає. Підкажіть йому хтось, що настав час остаточно перекваліфіковуватись.

БАТЬКІВЩИНА, 2011 - ?

Американський сержант Броуді повертається додому, багато років пробувши в полоні в Іраку. Його зустрічає як героя вся країна, окрім спецагента ЦРУ Керрі Метісон, яка впевнена, що Броуді - ″кріт″, завербований ″Аль-Каїдою″.
 
Майстерна гра у ″кішки-мишки″ триває ось уже 5 сезонів. Тож, якщо ви ще не у грі — саме час почати.

НІМЕЧЧИНА 83, 2015

Один з найбільш недооцінених телесеріалів цього року.
 
1983 рік. Німеччина поділена навпіл. Східна частина у бойовій готовності, очікує введення американського озброєння на територію західної ″сестри″.

24-річного Мартіна Роха вербують в агенти штазі і відправляють на Захід, де він повинен збирати інформацію про дії військ НАТО. Хлопчина потрапляє в абсолютно новий для нього світ, в якому окрім таємниць, інтриг і постійного бігу по лезу бритви, перед ним відкриваються небачені раніше ″блага цивілізації″.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше