6 порад, як запобігти простатиту

26 листопада 2023
Редакція

Урологічне захворювання, як-от простатит, на жаль, поширене серед чоловіків. Немає певного способу запобігти йому, проте ви можете значно знизити ризики появи. Як — говоримо далі у статті. А якщо ви вже зіткнулися з такою проблемою, відвідайте лікаря та придбайте необхідні ліки від простатиту.

1. Дотримуйтесь правил гігієни

Найкращий спосіб переконатися, що ваш пеніс і область навколо нього здорові та не інфіковані, — це підтримувати їх у чистоті. 

Дотримуйтесь правил гігієни насамперед. Регулярно мийте статеві органи, особливо якщо у вас часте сечовипускання.

Але гігієна — не єдине, що має значення. Також важлива гігієна зубів. Це може здатися дивним припущенням, проте дослідження показують зв’язок між пародонтозом і простатитом. Чоловіки з пародонтозом частіше мають симптоми простатиту після тесту на ПСА.

Тому регулярно чистьте зуби та використовуйте зубну нитку. Ця причина ще не надто досліджена, утім, такий зв’язок можна пояснити тим, що погана гігієна порожнини рота може спричинити запалення та бактеріальну інфекцію в інших частинах тіла.

2. Збільште рівень фізичної активності

Коли це можливо, намагайтеся більше рухатися. Зробіть стосунки зі спортом невіддільною частиною свого способу життя. Хоча б тричі на тиждень. Вам точно спаде на думку якась активність, що вам до вподоби. 

Тривале сидіння може спричинити тиск на вашу простату та призвести до її запалення. Можливо, краще уникати тривалих поїздок на велосипеді, а також довгого сидіння протягом тривалого часу.

3. Не забувайте про воду

Кількість води, яку ви випиваєте протягом дня, може зменшити або збільшити ризик розвитку простатиту. Деякі види простатиту виникають, коли бактерії в сечовивідних шляхах проникають з уретри в передміхурову залозу та простатичну рідину, де вони викликають інфекцію та запалення сечовивідних шляхів.

Вживання води може підтримувати розрідження сечі та промивання сечового міхура. Сечовипускання зменшує присутність бактерій у сечовивідних шляхах і в такий спосіб може допомогти захистити передміхурову залозу.

Хоча будь-яка рідина підійде, вода є найкращим варіантом, оскільки вона не шкодить вашому здоров’ю, як напої з цукром. Ви також можете зменшити споживання газованих напоїв, чаю, кави та коли.

4. Подбайте про раціон

Харчування  фундамент для нашого доброго самопочуття. Різні продукти забезпечують організм усіма потрібними мікро- та макроелементами.

Кожна частина тіла покладається на ці поживні речовини, щоб належно функціонувати; простата не є винятком. Деякі продукти можуть принести користь здоров’ю передміхурової залози, тоді як інші можуть зашкодити їй і сприяти розвитку інфекції простати.

Постарайтеся зменшити споживання гострої їжі, яка може дратувати сечовий міхур і погіршити симптоми простатиту. Фрукти, овочі, біле м’ясо, риба, каші, зелень — те що потрібно, аби ви добре себе почували.

Загалом вам слід намагатися уникати або принаймні зменшити споживання алкоголю, насичених жирів, молочних продуктів з високим вмістом жиру, а також червоного та обробленого м’яса для здоров’я простати.

З іншого боку, для підтримки здоров’я передміхурової залози ви можете збільшити споживання жирних кислот Омега-3, помідорів, ягід, хрестоцвітих овочів, цитрусових і продуктів, багатих цинком, як-от горіхи, бобові та молюски.

5. Вага в межах норми

Ваша вага також може впливати на здоров’я простати та її функцію. Особливо надлишок жиру в ділянці живота, пов’язаний з проблемами простати, включаючи рак передміхурової залози та доброякісну гіперплазію або збільшення простати.

Втрата ваги може допомогти зменшити ризик простати та покращити загальний стан здоров’я цієї важливої залози. Якщо ви вже маєте здорову вагу, вам слід намагатися підтримувати її в межах норми.

6. Подбайте про стрес

Докази підтверджують, що чоловіки, які стикаються з серйозними формами стресу на роботі чи вдома, частіше повідомляють про простатит, ніж родичі.


Бережіть себе!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше