5 звичок кмітливого мозку

8 листопада 2021
Ліля Колісник

Раніше вважали, що мозок дорослої людини не пластичний, але, на щастя, це переконання виявилося помилковим. Окремі нейрони та цілі структури можуть змінювати зв'язки та формувати їх, адаптуючись до змін.

Тепер знаємо про існування нейропластичності — здатності мозку змінюватися структурно та функціонально в дорослому віці.
 

Але для багатьох залишається загадкою, як використовувати нейропластичність для досягнення більш буденних цілей:

  1. зробити мозок більш адаптивним, гнучким, сприятливим до навчання;

  2. підвищити креативність, аналітичні здібності;

  3. приймати правильні рішення;

  4. запобігти деменції та нейродегенеративним захворюванням;

  5. рідше лінуватися й прокрастинувати і легше «виринати» з цих станів.

Наступні 5 науково обґрунтованих рекомендацій допоможуть вам досягти цього!

Різностороння активність

У цей приголомшливий час ми можемо, навіть не будучи багатіями, стимулювати різні зони мозку за допомогою активностей. Але інертність і лінь заважають нам скористатися всією різноманітністю цього світу. Ми весь час надто зайняті, або не впевнені, чи нам це потрібно взагалі.

Насправді потрібно і навіть дуже.

Річ у тім, що різні види активностей залучають різні зони мозку, різні почуття, мають різний рівень складності і вимагають різних когнітивних і моторних здібностей. А це дуже розвиває мозок. І, як бонус, робить ваше життя більш насиченим.

Не потрібно ставати профі з усіх пунктів, досить просто включити їх у життя.

Наприклад:

  • гра на музичних інструментах;

  • спів;

  • різні види спорту: велосипед, фітнес, танці, біг;

  • настільні ігри;

  • подорожі, зміна обстановки, виїзди на природу;

  • читання різних за жанром книг та перегляд різних за жанром фільмів/серіалів;

  • прослуховування музики різних жанрів;

  • аромотерапія;

  • кулінарія.

Для чого? Крім банального задоволення від життя — підтримка своїх когнітивних здібностей на адекватному рівні до глибокої старості. Адже чим різноманітніші ваш сенсорний, емоційний та інтелектуальний досвід, тим краще “варить” казанок.

Робота з емоціями та реакціями

Емоції — це такі ж похідні нашого мозку, як і решта. Нездатність змінювати неприємні емоції та реакції свідчить про ту ж нездатність змінити підхід до роботи, знайти нове творче рішення. Загалом усе взаємопов'язано.

Здивуйте свій мозок – навчіться реагувати по-новому на старі історії.

Нейронні ланцюги наших емоцій та реакції перериваються і утворюються так само, як і будь-які інші:

Щоб небажана нейронна мережа (емоція) перестала існувати, потрібно перестати передавати по ній електричні сигнали. Тобто не реагувати у звичний спосіб. І так доти, доки реакція не перестане бути автоматичною, даючи вам право вибору.

Щоб бажана нейронна мережа (емоція) закріпилася у мозку, потрібно постійно передавати по ній електричні сигнали. Тобто постійно її стимулювати, доки вона стане автоматичною реакцією.

Медитація

Існують різні медитативні практики, і кожна з них активує певні зони, відповідно провокує зміну в них. Медитація усвідомленості культивує неосудне усвідомлення, дисципліну, контроль уваги та емоційне регулювання. Трансцендентальна медитація сприяє спокою, підвищеній самоусвідомленості.

Хто дивився «Гру престолів», той знає: найдовше в серіалі живуть саме ті, хто вправні в людській психології. Ті, хто вміє знайти підхід до інших, зрозуміти їхні потреби, створити лояльні та міцні стосунки. У цьому життя не надто відрізняється від серіалу.

Ті здібності, які багато хто так хоче «прокачати» — мислити стратегічно, керувати проєктами, приймати правильні рішення у суперечливих ситуаціях — у всьому задіюється той самий інтелектуальний механізм, що еволюційно створений для побудови соціальних відносин.

Покращуючи одне, ви підтягнете інше.

Що для цього потрібно:

  • Спілкуватися з дуже різними людьми, найперше з тими, чиї погляди на життя відрізняються від ваших (хоч спілкуватися зі схожими на вас людьми і приємно, але з несхожими корисніше).

  • Калібрувати людей, виловлюючи їхні цінності та життєві стратегії. Для цього достатньо 1) уважно спостерігати за людьми за різними заняттями — коли вони працюють, спілкуються, якого способу життя вони дотримуються; і 2) уважно слухати, що люди говорять про свою сім'ю, роботу, цілі, переваги.

  • використовувати те, що зуміли відкалібрувати для налагодження рапорту з людьми.

  • Комплексно та об'ємно аналізувати людей: представляти їх не лише у тому світлі, в якому вони спілкувалися з вами, а й представляти їх в інших життєвих контекстах — на роботі, навчанні.

  • Намагатися передбачити реакцію та вчинки людей у ​​певних ситуаціях.

  • Продумувати спілкування з важливими для себе людьми ще до того, як воно відбулося, у трьох контекстах: 1) що може піти не так і спровокувати небажані результати? 2) як можна цього уникнути? 3) що можна зробити/сказати, щоб усе пройшло так, як потрібно?
     

Регулярний перегляд звичок

Ми раби власних звичок — як фізичних, так і ментальних. Заритуалені до мозку кісток, ми думаємо одними й тими самими ментальними моделями і маємо той самий шаблон дій і переваг чи не на всі випадки життя. Так ми зберігаємо дорогоцінну енергію, адже по міцних нейронних зв'язках електричний імпульс пролітає з вітерцем, чого не скажеш про нові та незміцнілі зв'язки.

Через це нам наша звична поведінка та мислення буквально фізично здаються єдино правильними чи можливими у цій ситуації. Але чи це так? Зважаючи на те, що звички — це основа нашого життя, і що рідко зустрінеш того, хто задоволений своїми життєвими результатами навіть на 50 %, то ні.

Якщо давати звичкам «закостеніти» у вашому мозку, то нехай ці звички будуть зі знаком «+».

Як то кажуть, немає нічого поганого в добрій звичці. Але як зрозуміти де звички ок, а де не ок?

Для цього потрібно:

  1. Постійно ставити під сумнів свої ментальні моделі (переконання) та аналізувати їхню ефективність: дивитися, як вони впливають на ваші вчинки та результати в житті.

  2. Дивитися на ментальні моделі інших людей, аналізувати їхню ефективність, зіставляти зі своїми, переймати корисні.

  3. Відслідковувати свої щоденні ритуали та їхню «корисність»: о котрій лягаєте і встаєте, що робите перед сном і вранці, що звикли їсти і так далі.

  4. Звертати увагу на ритуали інших людей та їхню ефективність, переймати корисні.

Здійснено переклад

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com