5 ознак того, що ваші тренування шкодять здоров'ю

12 липня 2016
Cikavoznaty.com.ua

Відчуваєте як горять ваші м’язи після тренування? Але ж під лежачий камінь вода не тече. Треба витримати біль, щоб досягти бажаного результату. Із подібними спортивними мотиваціями люди виснажують себе, стиснувши зуби, і думаючи, що це і є корисне тренування.


“Це правда, що відчуття легкого болю після фізичних впрапв – показник результату.” – Говорить Джесіка Метью, головний радник у Раді з питань спорту США. – “Це означає, що ваші м’язи стають сильнішими”.
Але вона попереджає, що деякі типи болю сигналізують про проблеми, наприклад, про ігнорування травм. Ключ у тому, щоб розрізняти ці види болю. Для того, щоб визначити, чого більше приносять вам і вашому тілу тренування, користі чи шкоди – зверніть увагу на ці красномовні сигнали.

  1. Ваші м’язи тремтять, наче навіжені

“Легеньке тремтіння не є причиною для хвилювання”, – говорить Метью. Але якщо ваші руки продовжують вібрувати на 7 балів за шкалою Ріхтера, це сигнал м’язової недостатності. Ви ризикуєте не тільки скинути все навантаження на ноги і впасти, але й забезпечуєте підґрунтя для значно серйозніших наслідків.

“Коли ви перевтомлені, ви не здатні дотримуватись усіх вимог протягом виконання вправ, тож починаєте робити їх неправильно”, – говорить Метью. – “Це може призвести до серйозного ушкодження м’язу: розтягнення або навіть розриву”.

  1. Ви відчуваєте раптовий різкий або наростаючий біль

Ви можете відчувати незначний наростаючий біль у м’язах – це ознака того, що тренування було викликом для вашого організму. Але інтенсивний біль, який з’являється раптово, – це індикатор того, що щось пішло не так. “Не намагайтесь позбавитись його за допомогою різких рухів”, – радить Мойра Маккартні, ортопедичний хірург, яка працює зі спортивними травмами у спеціалізованому госпіталі в Нью-Йорку. – “Це, скоріш за все, призведе до травмування м’язу або пошкодить суглоб”.

  1. Після бігу ваші коліна трохи набрякають

Почервоніння, припухлість або стійкий біль – можливі ознаки травми, як коліна, так і гомілкової кістки. “Не давайте напруження на ноги кілька днів”, – говорить Маккартні. – “Можливо, наступного разу вам потрібно робити більш інтенсивну розминку і розтяжку перед тим як починаєте пробіжку або інший вид тренування. А зараз вам потрібна допомога фізичного терапевта. Він допоможе зміцнити ті частини тіла, які найбільш вразливі під час занять спортом.

  1. Від тренування пройшло 3 дні, а ви й досі погано почуваєтесь

Серйозно попрацювали у тренажерному залі, а через кілька днів все ще боляче підніматися сходами? Звісно, можна очікувати на напруження у м’язах ще якийсь час: кріпатура виникає через крихітні надриви тканин, і коли ваш організм “зшиває” ці надриви, ваші м’язи стають сильнішими. Але цей період повинен займати від 24 до 48 годин після тренування. “Якщо він триває довше”, – говорить Джесіка Метью, – “це означає, що ви навантажили організм сильніше, ніж це було припустимо”.
Почекайте, доки ваші м’язи вилікують самі себе, а біль зникне, перед тим як йти в тренажерний зал наступного разу. “Якщо ви спробуєте займатись спортом з обмеженою амплітудою рухів, можливо, зможете знайти компроміс зі своїм тілом і даватимете йому навантаження, не перенапружуючись”, – стверджує Метью. – “В іншому випадку це може призвести до серйозних ушкоджень м’язів”.

  1. Ваші плечі, коліна або таз судомить, якщо їх підняти або натиснути на них

Наявність болю при виконанні певних рухів – чіткий сигнал, що щось у вашому тілі не так. Якщо з’являється різкий біль, це привід звернутись до лікаря. Якщо біль не настільки сильний, щоб йти в лікарню, спеціалісти рекомендують дати собі трохи часу на відпочинок і підготовку до наступних тренувань.

“Переконайтесь, що ви добре розім’ялись та розтягнули м’язи, а також пийте воду під час тренування”, – говорить Маккартні. Можливо, вам доведеться повернутися до попереднього рівня вправ. “Не намагайтесь гнатись за чиїмись результатами”. Спробуйте легшу вагу, повільніші рухи, уважно слідкуйте за реакцією вашого тіла та орієнтуйтесь на неї, а не на зовнішні чинники.

(via

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше