5 кращих фільмів про президентів

2 жовтня 2015
Редакція
Днями Президенту України Петру Порошенку виповнилося 50 років. З такої нагоди, я вирішив ″пошкребти по кінозасіках″, адже Голлівуд, як відомо, завжди цікавився темою президентства. Пропоную вашій увазі підбірку найцікавіших кіноісторій про перших осіб.

ВСЯ ПРЕЗИДЕНТСЬКА РАТЬ, 1976


Фільм Алана Пакули заснований на однойменній документальній книзі журналістів Боба Вудворда і Карла Бернстейна. Тандему журналістів вдалося розкопати факти щодо махінацій напередодні виборів президента Річарда Ніксона в 1972 році. Факти спровокували ″Уотергейтський скандал″, який закінчився ганебною відставкою адміністрації Білого дому.

Стрічка свого часу перемогла у 4 номінаціях премії ″Оскар″ , в тому числі q за кращий сценарій. Фільм буде цікавий любителям історії, політики і просто хорошого кіно.

ДЖОН Ф. КЕННЕДІ: ПОСТРІЛИ У ДАЛЛАСІ, 1991

Стрічка Олівера Стоуна розповідає про розслідування обставин вбивства президента США Джона Фітцжеральда Кеннеді. Розслідування проводить окружний прокурор Нового Орлеану Джим Гарісон, якого зіграв Кевін Костнер.
 
Розслідування закінчилося в 1969 році судовим процесом, на якому Гарісон пред'явив бізнесмену Клею Шоу звинувачення в участі у змові з метою вбивства президента Кеннеді, який був влаштований руками кубинських контрреволюціонерів, за підтримки уряду США.
 
Сценарій написаний на основі книг ″Слідами вбивць″ Джима Гарісона і ″Перехресний вогонь: змова, яка вбила Кеннеді″ Джима Маррса. Фільм отримав 2 премії ″Оскар″ і 6 разів був номінований, у тому числі як кращий фільм року.

НІКСОН, 1995

Другий фільм режисера Олівера Стоуна, присвячений президентам США. Фільм описує життя 37-го президента США Річарда Ніксона. Особлива увага прикута до подій навколо ″Уотергейтського скандалу″, який став ганебною крапкою його кар'єри.
 
Стоун завжди був суперечливим автором, і не цурався підтасовувати факти так, щоб герой кіноісторії виходив більш яскравим. ″Ніксон″ не виключення. Окрема заслуга у цьому - виконавець головної ролі Ентоні Хопкінс — актор, який не потребує особливого представлення. Хопкінс виконував свою роль абсолютно без гриму, але завдяки точній грі жестів і міміки зумів досягнути візуальної схожості з прототипом свого героя.
 
Стоун зняв фільм, про людину замкнену в клітку державної системи. Про людину, яка заплуталася в моральних оцінках і поступово втрачає орієнтири. Все це повільно, але впевнено перетворює її на ″чудовисько″.

АМЕРИКАНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ, 1995

Фільм знятий за сценарієм одного з моїх найулюбленіших сценаристів — Аарона Соркіна.
 
Стрічка зроблена на стику двох жанрів — драми і романтичної комедії. У 2002 році фільм потрапив до рейтингу кращих романтичних стрічок Американського інституту кіномистецтва.
 
За сюжетом президент США Ендрю Шепард, якого блискуче грає Майкл Дуглас, батько, вдівець і людина, яка шукає щастя. Наближаються нові вибори президента, на яких у нього є всі шанси бути переобраним. Раптово в його житті з'являється зухвала, яскрава, безкомпромісна Сідней Елен Уейд, і виборці починають сумніватися в сімейних цінностях глави Білого дому. Тепер Ендрю Шепард повинен зробити важкий вибір між особистим щастям і політичною кар'єрою.
 

ЛІНКОЛЬН, 2012

″Лінкольн″ з Деніелом Дей-Льюїсом у головній ролі — фільм-пам'ятник великій людині та улюбленому президенту США. Фільм-ода від Стівена Спілберга, який у цій стрічці не обмежився продюсуванням, а особисто сів у крісло режисера.
 
За сюжетом, 16-й президент США Авраам Лінкольн знаходиться на піку популярності. Але перед ним стоять серйозні завдання: провести поправку до Конституції, яка заборонить рабство, через Палату представників і завершити Громадянську війну. Навіть найближчі радники глави держави не вірять, що ці завдання можна вирішити одночасно. Сімейне життя Лінкольна також не обходиться без конфліктів: його старший син мріє служити в армії, чому противиться неврівноважена перша леді.
 
Серед критиків фільм вважається ледь не підручником з історії США, в якому все доступно і зрозуміло. Особлива заслуга у цьому належить тому-таки Спілбергу. Режисер 12 років витратив на дослідження біографії Авраама Лінкольна.
 

І наостанок невеликий бонус.

КАРТКОВИЙ БУДИНОЧОК

Американський телесеріал 2013 року в жанрі політичної драми. Дія серіалу відбувається в наші дні у Вашингтоні.
 
Амбіційний конгресмен від Демократичної партії Френк Андервуд (Кевін Спейсі), в обмін на обіцянку зробити його Державним секретарем США, допомагає Гаррету Уокеру стати президентом США. Однак, після виборів, глава адміністрації президента повідомляє Андервуду, що він не отримає посаду. Оскаженілий від зради Френк і його дружина (Робін Райт) готові піти на все, щоби помститися новоспеченому президенту.
 
Про ″Картковий будиночок″ особисто я можу сказати лише два слова — геніальний серіал. Прекрасний тандем Кевіна Спейсі і Робін Райт розгортає перед нами історію дивовижних стосунків, в яких чоловіком і жінкою керує не кохання чи звичка, а жага влади і прагнення бути на вершині.
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше