35-й Ukrainian Fashion Week: мистецтво за межами подіуму

Минулого тижня завершився 35-й Ukrainian Fashion Week, і перед тим, як написати підсумковий огляд колекцій, я би хотіла окремо зупинитися на позаподіумній програмі, яка була дуже мистецькою, сучасною, цікавою і патріотичною.

Багато хто думає, що у такі складні часи, які ми зараз переживаємо, якось не до Fashion Week, але ж художники продовжують малювати, письменники продовжують писати, музиканти продовжують творити, так і дизайнери відображають своє сприйняття реальності у колекціях одягу, які в більшості випадків є витворами мистецтва. З одного боку – це просто одяг, але з іншого – цей одяг несе в собі глибокий зміст та ідею, яку автор прагне передати. Кожна колекція, як книга – має свій початок, розвиток подій, кульмінацію тощо. І коли ти є свідком цього у реальному часі, і чуєш, до того ж, спеціально підібраний трек – тебе переповнюють емоції, різні, – саме так працює мистецтво.

Дизайнери повезуть свої роботи за кордон і нестимуть своє бачення, демонструватимуть свою позицію, а з нею – і сильну та перспективну країну.

Але повернемось на позаподіумний майданчик.

Скажу відверто, що майданчик поза подіумом був настільки цікавим, а програма активностей такою насиченою, що я періодично забувала про самі покази.

Про все по порядку.

Не байдуже. Inspired by Ukraine

Потрапляючи на Ukrainian Fashion Week, одразу кидався в очі фронтальний стенд у чорно-білих тонах, присвячений українському прапору, який був створений дизайнером Федором Возіановим для 35-го Ukrainian Fashion Week в рамках проекту "Ukraine Inspired". Дизайнер зобразив чорно-білий варіант прапора, в якому блакитний і жовтий кольори перетворилися на текст. Текстовий прапор, у свою чергу, поміщений на асоціативний прапор, де кольори трансформувалися у графічні зображення умовного поля та умовного неба. Така картинка, за версією Федора Возіанова, складається в нашому мозку в той момент, коли ми думаємо про український прапор.

У розвиток благодійної складової проекту Ukrainian Fashion Week випустила колекцію речей з авторським принтом Федора Возіанова: тижневики, чохли для телефонів та світшоти. Усі кошти від продажу випущеної колекції речей будуть передані на лікування постраждалим українським військовим. Будь-яку річ можна замовити на спеціальній інтернет-сторінці до 7 листопада.
 


У благодійний проект переросте також цікава ініціатива зі створення "Аромату України", до якої було запрошено відомого іспанського парфумера Рамона Монеґала. Він створив три аромати, з якими у нього асоціюється Україна. Публіці та спеціальним "амбасадорам" проекту було запропоновано обрати серед трьох парфумів той єдиний, який буде названо "Ароматом України".
 


Проект "Заквітчані", покликаний відродити інтерес до класичної української культури, було представлено на окремому стенді UFW, оформленому художницею Катериною Бучацькою. У межах першої частини проекту дизайнери українських брендів ANDRE TAN, LAKE, ELENAREVA, ELENA BURBA, 2×2, FROLOV, Mitus Design фантазують на тему українського вінка. На 35-му Ukrainian Fashion Week "Заквітчані" відкрив вінок від ANDRE TAN.

Побачити роботи всіх 7 дизайнерів можна буде на спеціальній виставці проекту в ТЦ "Домосфера" з 5 по 19 листопада.
 


Зінаїда Ліхачова презентувала капсульну колекцію "ЗІТКАНІ". У 8 шовкових сукнях художник та дизайнер висловила своє захоплення творчістю Тараса Шевченка, зокрема його талантом як художника, мислителя та пророка. Сукні з принтами у вигляді картин Тараса Шевченка були поміщені у спеціальні бокси з напівпрозорої тканини. Музику для проекту написала композитор Алла Загайкевич.
 
Дуже чуттєве відео-тизер інсталяції.



Молодий дизайнер Анна Потєшкіна презентувала інсталяцію власного бачення того, що відбувається у нашій країні. Основна тема – агресивна інформаційна війна та пропаганда, яка позбавляє людей здорового глузду.
 

Modern Art

Нижче коротко про інші важливі події з творчою складовою, які пройшли в рамках Українського Тижня Моди і не залишили мене байдужою.

Ukrainina Fashion Week розпочався допрем'єрним показом фільму "Святий Лоран: Пристрасті великого кутюр'є" режисера Бертрана Бонелло. У фільмі йдеться не тільки про життя дизайнера періоду піку його кар'єри, але й відображено цілу епоху. Фільм вже поступив в український прокат і його можна побачити у деяких кінотеатрах. Я ще не встигла його подивитися, але коли це трапиться, враженнями поділюся, а поки – трейлер.




На Ukrainian Fashion Week було презентовано Georgia Art Fashion space, в якому взяли участь відомі грузинські дизайнери: Tamuna Ingorokva, Gola Damian, Atelier Kikala, David Sulikashvili, Sofia Gongliashvili, роботи яких завжди перебувають на перетині моди та мистецтва.
 


Я з особливим теплом ставлюся до Грузії та її культури, тому творчість грузинських дизайнерів викликала у мене підвищений інтерес і захотілося познайомитися з ним ближче.

Ось роботи деяких з них.
 


За підтримки Чеського центру в Києві було презентовано виставку Czech Art Fashion space за участю двох талановитих і відомих митців індустрії моди з Чеської Республіки: fashion-фотографа Павла Гейни та дизайнера аксесуарів Настасії Алейнікової.
 


В рамках UFW також відбулася лекція з fashion-ілюстрації відомого fashion-ілюстратора Річарда Кілроя (Richard Kilroy). Дуже шкодую, що не змогла особисто на неї потрапити. Але натомість вирішила більше дізнатися про Річарда та його роботи.

Richard KILROY – викладач Central Saint Martins та Royal College of Art. Має досвід роботи з такими всесвітньо відомими брендами, як Christian Dior, Onitsuka Tiger, Topshop та Canali. Його ілюстрації з'являлися на сторінках Vman, Volt Magazine, Commons&Sense. Під його керівництвом виходить лімітоване видання Decoy, у кожному випуску якого зібрано автентичні роботи найкращих сучасних fashion-ілюстраторів. А на початку 2015 вийде його перша книга – "Ілюстрація чоловічого одягу".
 


Продовжуючи тему модної ілюстрації, згадаю, що в рамках Ukrainian Fashion Week пройшла виставка фіналістів Міжнародної бієнале fashion-ілюстрації IMAGO. До участі у бієнале було надіслано понад 400 робіт від 96 авторів. До фіналу ввійшли роботи конкурсантів з України, Естонії, Німеччини, Росії та Казахстану. Роботи фіналістів можна переглянути тут.

Не фріки

Окремо хочу запевнити, що Ukrainina Fashion Week – це не ті фріки, які заполонили останніми днями інтернет, і чомусь дуже багато людей "повелись" на відповідні фоторепортажі й тепер справді думають, що таким є обличчя аудиторії Fashion Week. Люди з несмаком там були, але одиниці, порівняно з сотнями красивих, світлих і стильних людей (і йдеться не тільки про селебриті), яких я бачила на власні очі. Шкодую, що була без фотографа, але завдяки прекрасним фотозонам від MustHave і lamoda, все ж, можна переконатися у тому, що більшість відвідувачів UFW – цілком адекватні, симпатичні і стильні люди :)
 


Фото: Ukrainian Fashion Week

З іншими матеріалами автора можна ознайомитись тут.
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше