3 способи неусвідомлено знищити самооцінку своїх дітей

28 липня 2015
Annie
Усі батьки хочуть, щоб їхні діти виросли впевненими в собі людьми. Але багато хто з нас неусвідомлено робить дещо прямо протилежне.
 

namu.com.br

Запам'ятайте: ці три моделі вашої поведінки руйнують в дітях почуття власної гідності.

Ви говорите: "Це легко!"

Коли ваші діти борються над вирішенням будь-якої задачі, яка здається вам надзвичайно легкою, ви не повинні їм говорити: "Це ж так легко! Як ти не можеш зрозуміти?!".
 
Ви, звичайно, намагаєтеся їх таким чином мотивувати, але дитина зазвичай сприймає ці слова так: "Щось зі мною не так. Я нездара! Батьки кажуть, що це легко, але у мене нічого не виходить!". Все, чого ви досягнете цим своїм "підбадьорюванням", - збентеженість і бажання здатися. Зрозуміло, все це знижує самооцінку вашої дитини.
 
Краще скажіть щось на зразок цього: "Так, це завдання непросте, але якщо ти його виконаєш, то зрозумієш, що досяг чогось важливого". Нехай краще дитина думає, що задача важка. Якщо вона дасться їй легко, це тільки зміцнить її віру у власні сили і почуття власної гідності.

Ви робите для них занадто багато

Ваші діти хочуть справлятися зі своїми труднощами самостійно. Це дає їм відчуття виконаного обов'язку і дозволяє їм почувати себе сильним і цінним. Якщо ж ви занадто часто говорите: "Давай я тобі допоможу, ти сам не впораєшся", то на ділі це означає, що ви руйнуєте впевненість дитини у своїх силах. Позбавляєте її такого необхідного їй почуття своєї незалежності.
 
Якщо ви бачите, що якась задача занадто важка для вашої дитини, розбийте її на дрібні підзадачі. І нехай вона вирішує їх поетапно. Її самооцінка буде рости.

Ви кричите на дитину, коли вона помиляється

Помилки - частина життя, ми всі їх здійснюємо. Не намагайтеся вберегти свою дитину від помилок, які вона зробить. Не змушуйте її їх уникати. Це не допоможе, а лише скалічить її життя!
 
Те, як ви реагуєте на помилки своїх дітей, дуже важливо. Ваше завдання - допомогти їм розвиватися і рости, вчитися на власних помилках і робити правильні висновки. Не позбавляйте їх можливості мислити самостійно, усвідомлювати, що вони були не праві, виправляти свої помилки і відчувати відповідальність за свої вчинки.
 
Не вчіть дітей не помилятися. Навчайте їх виправлятися, загладжувати свою провину і нести відповідальність за свої дії. Тільки так вони можуть виховати в собі сильну людину.
 
Багато батьків не розуміють, що ці три помилки знищують самооцінку їх нащадків. Якщо цей текст став для вас одкровенням, не розчаровуйтесь. Просто робіть як батько все, що ви можете. Не бійтеся помилок. Бійтеся незнання і помилкової самовпевненості. 

(via)

Радимо вам також почитати:
Трудно быть богом или иллюзии взрослых о воспитании детей
Як навчити дитину доводити розпочате до кінця: практичні поради
Чому так погано бути хорошою мамою
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше