3 способи ефективніше приймати рішення

14 березня 2017
Cikavoznaty.com.ua

Розумне та раціональне прийняття рішень не є вродженою рисою; скоріше, це мистецтво. Неважливо, чи ви керівник, чи займаєте середню ланку у компанії, важливо розуміти, як проходить процес прийняття рішень та відточувати своє вміння обирати вірний шлях. Ось три основні аспекти, на які варто звернути увагу.

1. Подумайте про рамки

Психологи Денієл Канеман та Амос Тверськи написали статтю на тему психології вибору. Вони приводять приклад того, як ми створюємо віртуальні рамки навколо можливих варіантів вирішення проблеми та як ці рамки у подальшому впливають на прийняття рішень.

Для початку, вони попросили учасників тестування уявити смертельну хворобу, яка може убити 600 чоловік. Існує дві програми лікування, а учасники повинні вибрати з них одну. Відсотки відображають кількість людей, що вибрали той чи інший варіант:

  • Якщо приймається програма Х, то 200 чоловік буде врятовано (72% опитаних);
  • Якщо програма Y, є 25% імовірність, що 600 чоловік буде врятована, та 75% імовірність, що жоден хворий не буде врятований (28% опитаних).

Що би вибрали ви?

Популярний вибір заснований на зниженому ризику. Звичайно, краще мати можливість врятувати 200 чоловік, ніж невеликий шанс вилікувати усіх хворих.

Але Канеман та Тверськи дали другій групі респондентів інакше формулювання цієї програми:

  • Якщо буде прийнята програма Х, то 400 осіб помруть (22%);
  • Якщо буде прийнята програма Y, є 25% імовірність, що ніхто не помре та 75% імовірність, що всі 600 осіб помруть (78%).

Якій з двох програм ви б надали перевагу?

Психологи пояснюють такий вибір респондентів наступним чином: вірна смерть 400 осіб менш прийнятна, ніж вірогідність у 75%, що помре 600 осіб.

Можна побачити на даному прикладі, що ці проблеми абсолютно ідентичні. Суперечливі відповіді на 1 та 2 проблему виникають через різне ставлення до ризиків, що пов’язані з отриманням прибутку чи збитку.

Звідси можна зробити 2 висновки: по-перше, ми не розглядаємо втрати та вигоди в рівній мірі й більше здатні ризикувати, коли маємо перспективу вигоди, ніж втрати. По-друге, це людська природа – ставити рамки та діяти у їхніх межах.

Коли ми говоримо людям не думати шаблонами, ми насправді кажемо їм, щоби вони розширили рамки, які самі побудували навколо певної проблеми. Такі рамки змушують нас фокусуватися тільки на тих варіантах, які ми собі дозволяємо, а не на всіх можливих шляхах вирішення проблеми.

Для того, щоби втілити певну ідею в життя, треба дати собі час на роздуми та почати втілювати її пізніше, тоді  ви зможете виявити нові шляхи її вирішення.

2. Порівняйте різні варіанти

Необхідність порівнювати є базовою, та вона може допомогти нам із прийняттям вірного рішення. Ден Аріелі, професор психології та поведінкової економіки, пояснює це у власній книзі:

"Дозвольте мені почати з фундаментального спостереження: більшість людей не знають, чого вони хочуть, коли не бачать всього різноманіття варіантів. Ми не знаємо, якому велосипеду надати перевагу, поки не побачимо їх у дії. Мі не знаємо, яку акустичну систему купити, поки не почуємо, що одна аудіо система відтворює музику краще за попередні. Ми навіть не знаємо, що нам робити з власним життям, поки не зустрічаємо друга чи родича, який втілює те, що хотіли б втілити ми. Все на світі відносно, і в цьому є сенс. Як пілот в процесі посадки літака, ми хочемо, щоби сигнальні вогні по обидва боки від злітної смуги вказували на те місце, де ми можемо приземлитися".

Щоби показати силу порівняння, Аріелі, який протягом довгого періоду викладав у Массачусетському Технологічному Університеті, дав своїм студентам три варіанти підписки на журнал (в дужках представлені результати вибору студентів):

  • Інтернет підписка: 59$ (16 студентів);
  • Друкована версія: 125$ (0 студентів);
  • Друкована та онлайн-версія: 125$ (84 студенти).

Це не дивно, що ніхто не вибрав варіант тільки друкованої версії, адже за ту ж вартість можна отримати онлайн-версію у додаток. Професор звузив кількість можливих варіантів, і ось що вийшло:

  • Інтернет-підписка: 68 студентів;
  • Друкована та онлайн-версія: 32 студенти.

У підсумку Аріелі зазначає, що теорія відносності є призмою, через яку ми дивимося на світ. Складність в даній ситуації полягає в тому, щоб використовувати процес порівняння з розумом, усвідомлюючи, що він робиться з метою знайти єдине вірне рішення.

3. Довіряйте власній інтуїції

Припустимо, ви знаходитесь на співбесіді з потенційним кандидатом на посаду. Ви вперше його побачили, а вже відчуваєте, наче щось не те. Його резюме чудове, відгуки про його роботу від попереднього керівництва позитивні. Ви знаєте, що повинні бути об’єктивними, тому не зважаєте на внутрішній голос, продовжуєте задавати питання, але інтуїція підказує, що він не підходить на посаду. Ви ділитеся своїми думками з рештою співробітників, і вони також вважають, що ця людина досвідчена та розумна, але не буде вдалим доповненням існуючої команди.

Психолог Деніел Канеман описує інтуїцію так:

"Ми вважаємо, що інтуїція - це щось чарівне, але це не так. Кожен з нас підключає власну інтуїцію для вирішення багатьох побутових задач. Іноді нам зрозуміло, що водій у середньому ряду небезпечний та від нього слід триматися подалі, чи ми входимо в кімнату, де про нас щойно розмовляли. Психологія інтуїції не має ніякої магії, просто така ситуація з вами вже траплялася, тому інтуїція це просто усвідомлення".

Якщо ви відчуваєте, що з близькою вам людиною щось трапилось, то вам не потрібна думка інших, щоби переконатися у цьому. Інтуїція у такому випадку не потребує підтвердження від сторонніх осіб. Але, коли мова йде про прийом на роботу нового співробітника, важливо зібрати різні точки зору та прийняти спільне рішення.

Пам’ятайте, що позитивні зміни, які ви впроваджуєте для своїх клієнтів, починаються з рішень, які ви приймаєте кожного дня.

Від CIKAVOZNATY.COM.UA

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше