25 книг, що змінили хід історії

Кожен читач знає, що книга може змінити його життя. А якщо мова йде про життя цілого покоління? Міріам Тулайо, помічник директора з розвитку центрального департаменту Публічної бібліотеки Нью-Йорка, склала список з 25-ти книг, що змінили хід історії.

Якщо ви вважаєте, що до цього переліку повинна потрапити ще якась книга, поділіться з нами в коментарях :)
 

Байки Езопа

Автор - Езоп

Вважається, що книга була написана між 620-м і 560-м роком до н. е. "Байки Езопа" - це збірка оповідань, кожне з яких покликане дати читачеві той чи інший життєвий урок. Автором цієї книги часто називають раба і оповідача на ім’я Езоп, хоча походження байок залишається спірним питанням. 

В оповіданнях містяться важливі моральні уроки, котрі й досі залишаються значущими та мають далекосяжні наслідки для літератури. Завдяки ним виникли деякі ідіоми, в тому числі "вовк в овечій шкурі", "хлопчик, який кричав "вовки", "курка, яка несе золоті яйця" та багато інших.

Аналекти Конфуція

Автор - Конфуцій

Вважається, що книга була написана між 475-м і 221-м роком до н. е. Також вона відома під назвою "Лунь Юй". Книга являє собою збірник висловлювань та ідей, які приписують китайському філософу Конфуцію, про те, як вести добродійне життя і бути доброю людиною. У наші дні "Лунь Юй" продовжує неабияк впливати на східну філософію і етику, особливо в Китаї.



Якщо вас зацікавлила ця підбірка, не пропустіть також:
10 книг, які змінять вас назавжди
10 книг, які читаються за одну ніч
5 найпопулярніших українських книжок


 

Щоденник Анни Франк

Автор - Анна Франк

Опублікована в 1947-му році, ця книга являє собою збірник щоденникових записів Анни Франк – молодої жінки, яку розлучили із сім'єю під час нацистської окупації Нідерландів. Родині вдалося врятуватися в 1944-му році, а сама Анна померла від тифу в концтаборі "Берген-Бельзен". Після першої публікації "Щоденник Анни Франк" був перекладений більш ніж 60 мовами. Книга вважається одним з найвідоміших документів про події в Європі в часи Другої Світової війни.

Мистецтво війни

Автор - Сунь Цзи

Книга написана десь між 600-м і 500-м роком до н. е.

"Мистецтво війни" - стародавній китайський військовий трактат, автором якого називають Сунь Цзи - військового генерала, стратега і тактика. Книга містить 13 розділів, кожен з яких присвячується одному з аспектів війни на кшталт шпигунства, швидкого мислення та неприйнятності масових вбивств і насильства. Сьогодні книга, як і раніше, впливає на східне і західне військове мислення, бізнес-тактику, правові стратегії та спорт завдяки наявним в ній ідеям про те, як перехитрити суперника.

Поховайте моє серце у Вундед-Ні

Автор - Ді Браун

Опублікована в 1970-му році, книга "Поховайте моє серце у Вундед-Ні" розповідає історію корінних американців наприкінці XIX-го століття, зокрема, про несправедливість і зраду уряду США та примусове переселення індіанців у резервації.

Бестселер постійно передруковується і на даний момент перекладений 17 мовами світу. Завдяки використаним при написанні книги урядовим документам і розповіді від першої особи, Браун розповів про те, як цілий народ був знищений тільки для того, щоби "звільнити" американський захід.
 

Комуністичний маніфест

Автори - Карл Маркс і Фрідріх Енгельс

Книга опублікована 21 лютого 1848-го року.

Ця коротка публікація була написана двома найвідомішими комуністами в історії. У ній розглядається класова боротьба, проблеми капіталізму і майбутній потенціал комунізму. Нехай не відразу, однак цей маніфест отримав прихильність робітників з усієї Європи, США та Росії, а також породив крилату фразу-девіз: "Пролетарі всіх країн, єднайтеся!". Сьогодні книга вивчається політиками у всьому світі, і деякі політичні партії беруть з неї частину своїх програм.

Словник англійської мови

Автор - Семюел Джонсон

Антологія, опублікована в 1755-му році, включає 4000 найважливіших, кумедних та історично захоплюючих записів англійською мовою. У ній є розділи, присвячені моді, науці, сексу і багатьом іншим сферам життя. Всі статті ілюстровані прикладами з робіт Шекспіра і Мілтона.

"Словник англійської мови" використовувався Джейн Остін, Чарльзом Діккенсом, сестрами Бронте і багатьма іншими письменниками. Книга не тільки вплинула на класичну літературу, але й до цих пір допомагає літераторам і видавцям.

Загадка жіночності

Автор - Бетті Фрідан

Книга була вперше опублікована в 1963-му році. У той час багато жінок могли розраховувати тільки на майбутнє домогосподарок, але Бетті Фрідан кинула виклик тогочасним переконанням, культурі та приниженню жіночих прав у своїй книзі "Загадка жіночності", зосередивши увагу читачів на внутрішньому світі американських жінок.

Книга допомогла активізувати другу хвилю фемінізму, заохочуючи жінок вийти за рамки шлюбу і материнства, поставивши під сумнів традиційні патріархальні ідеали.

Хіросіма

Автор - Джон Херс

Опублікована в 1946-му році "Хіросіма", написана лауреатом Пулітцерівської премії Джоном Херсі, розповідає історії шести людей, котрі вижили після вибуху атомної бомби, скинутої на Хіросіму 6 серпня 1945-го року. Їхні спогади свідчать про болісні втрати, невимовний жах і - мужність.

Через 40 років після бомбардування Херсі приїхав до Хіросіми, щоб знайти тих, хто залишилися в живих після трагедії. Він поговорив з ними і дізнався все можливе про їх життя та долю. Книга неабияк вплине на майбутні покоління з урахуванням використання атомних бомб у світових війнах і реальних наслідків ядерної катастрофи.

Як живуть інші

Автор - Якоб Ріїс

Книга написана в 1890-му році. У ті часи робітникам промисловості у Нью-Йорку не було місця: вони жили в убогих багатоквартирних будинках, і журналіст Якоб Август Ріїс вирішив розповісти середньому та вищому класу, в яких небезпечних умовах кожен день знаходяться бідняки. Свою розповідь він проілюстрував графічними описами, ескізами, статистикою і фотографіями.

"Як живуть інші" не тільки стала причиною значних змін в тогочасному Нью-Йорку, але й заклала основи сучасної "прискіпливої" журналістики.
 

І цзин - Книга змін

Книга датується третім або другим тисячоліттям до н. е. "І цзин" вважається книгою передбачень і одним із найстаріших китайських текстів. Важливість "Книги змін" феноменальна: у ній можна знайти спільне коріння конфуціанства і даосизму, окрім того, багато людей у всьому світі досі використовують книгу для ворожіння та як підручник красномовства.

Події з життя рабині

Автор - Гаррієт Енн Якобс

Книга, опублікована в 1861-му році, є детальним звітом про життя, заснованим на власному досвіді рабині Гаррієт. Зокрема, в книзі описані шокуючі подробиці про сексуальне насильство, якому піддавалися рабині - їх змушували вступати в інтимні відносини з раннього віку, продавати власних дітей, а також порти їх волі вступати в одностатевий зв'язок з господинями.

Хоча на момент публікації "Події з життя рабині" залишилися відносно непоміченими у зв'язку з початком громадянської війни, в 1970-х роках книга була перевидана в якості важливої історичної розповіді про жорстоке поводження з рабинями.

Джунглі

Автор - Аптон Сінклер

"Джунглі" були опубліковані в 1906-му році. У книзі розповідається про неймовірне життя робітників фабрик Чикаго, про нестерпні умови праці та жахливі злидні та розпач, з якими вони мали справу щодня. Аптон Сінклер, американський журналіст, написав книгу для підвищення обізнаності американських іммігрантів. Описані ним факти призвели до вимушеного урядового розслідування, що зрештою стало причиною появи нових законів щодо охорони праці.

Біблія короля Джеймса

"Біблія короля Джеймса" - це переклад християнської Біблії англійською мовою, спеціально створений для англіканської церкви в спробі відобразити структуру церкви і положення духовенства. Праця була завершена в 1611-му році. Переклад, спочатку призначений тільки для англіканської церкви, вплинув також на інші конфесії, що розвивалися - пресвітеріан, квакерів, баптистів і англійські колонії в новому світі. Сьогодні книга як і раніше вважається приголомшливою збіркою прози, віршів та перекладів.

Повість про життя Фредеріка Дугласа

Автор - Фредерік Дуглас

Одна з найвідоміших автобіографій, написана в 1845-му році колишнім рабом, "Повість про життя Фредеріка Дугласа" складена на основі щоденникових записів автора - раба, що бореться за свою свободу. У книзі розповідається про жахливі речі, які робили з ним його господарі.

Книга мала принциповий вплив на американський аболіціоністський рух, а також на політику Великобританії та Ірландії, де Дуглас пізніше мав публічні виступи.
 

Про свободу

Автор - Джон Стюарт Мілль

Книга, опублікована в 1859-му році, спочатку повинна була бути коротким есе британського філософа Джона Стюарта Мілля, але в результаті перетворилася в одну з найвідоміших книг про утилітаризм суспільства і держави. У ній Мілль написав про важливість індивідуальності, а також незалежності від уряду.

"Про свободу" як і раніше має великий вплив на політологію і філософію, а питання про природу свободи особистості в демократичному суспільстві залишається актуальним і важливим.

Походження видів

Автор - Чарльз Дарвін

Чарльз Дарвін здійснив подорож на Галапагоські острови і зробив одне з найважливіших наукових відкриттів XIX-го століття - створив теорію еволюції. Свою працю він опублікував у 1859-му році. "Походження видів" лягло в основу еволюційної біології, а концепція еволюції та природного відбору як і раніше має великий вплив на сучасні наукові теорії, політику та релігію, особливо в США.

Коран

Вважається, що Коран написаний між 500-м і 600-м роком нашої ери. Це найважливіший релігійний текст ісламу, який сповідують 1,6 млрд мусульман у всьому світі. Вважається, що Бог відкрив викладені в ньому принципи пророку Мухаммеду 1400 років тому. У Корані описані дії багатьох пророків, у тому числі тих, хто згадується у Старому і Новому Завітах - Адама, Ноя, Авраама, Якова, Мойсея, а також Ісуса та його апостолів.

Республіка

Автор - Платон

"Республіка", вперше опублікована близько 380-го року до н. е., написана у форматі діалогу Сократа - запитань і відповідей. Найвідоміший розділ - "Алегорія печери", де Платон міркує про користь освіти і ролі філософа. Книга досі залишається одним з найвпливовіших творів філософії та політичної теорії, в якому дається визначення справедливості та розповідається про те, як повинна чинити порядна людина.

Права людини

Автор - Томас Пейн

Пейн в опублікованих у 1791-му році "Правах людини" говорить про допустимість політичної революції у випадках, коли уряд не захищає своїх громадян або їх природні права. Він висловлює думку, що кращий спосіб викоренити бідність - інтервентні програми на кшталт соціального забезпечення та пенсій по досягненні старості.

У перші кілька років після публікації було продано від 100 до 200 тисяч примірників. Книга користується популярністю і в наші дні. Викладені в ній ідеї були використані ірландцями, шотландцями та валлійцями.
 

Друга стать

Автор - Симона де Бовуар

Опублікована в 1949-му році книга "Друга стать" вплинула на другу хвилю фемінізму, зв'язавши воєдино історію, філософію, економіку, біологію та інші дисципліни для аналізу того, що являють собою "жінки" і чому вони вважаються неповноцінними

Книга вплинула на ціле покоління жінок і продовжує чинити величезний вплив на жіночий рух в усьому світі завдяки ідеї, що жіноча роль, нав'язана чоловіками, зовсім не обов'язкова.

Мовчазна весна

Автор - Рейчел Карсон

"Мовчазна весна", опублікована в 1962-му році, розповідає про шкідливий вплив пестицидів на навколишнє середовище та здоров'я людини і звинувачує представників хімічної промисловості у поширенні дезінформації. Завдяки цій книзі сформувався сучасний екологічний рух, який вніс революційні зміни до законодавства, що стосується повітря, землі та води.

Дао де цзин

Автор - Лао-Цзи

Книга написана між 600-м і 400-м роком до н. е. 

Лао-Цзи був хранителем записів при дворі династії Зоу та імовірно написав цей філософський текст про простоту життя і роботу на благо інших. Окрім того, що "Дао де цзин" має неабияке значення для даосизму, він також має тісні зв'язки з конфуціанством, китайським буддизмом і китайською народною культурою в цілому.

Тора

Імовірно Тора написана між 600-м і 400-м роком до н. е. У ній викладена центральна концепція іудаїзму - зокрема, перші п'ять книг Танаха написані на біблійному івриті про вчення Бога. Тора - центральний і найважливіший документ про єврейські звичаї. Крім того, Тора – це практично те ж саме, що християни називають Старим Заповітом. Книга впливає на світові релігії, історію і культуру впродовж більше 2500 років.

1984

Автор - Джордж Оруелл

Опублікована в 1949-му році книга розповідає про похмурий світ, що з’явився через 40 років після закінчення Другої Світової війни. Оповідання ведеться від імені головного героя Вінстона Сміта - він тікає від цензури, пропаганди та усюдисущого уряду свого футуристичного суспільства.

Книга Оруелла має величезний вплив на культуру всього світу, адже ввела такі поняття, як "Великий Брат", "кімната 101", "видатний діяч, який втратив своє становище", "двоміркування", "новояз" і багато інших. Цікаво, що у 2013-му році продажі книги зросли на 7%.
 

 

(via)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Олександр 22 січня 2014
Дякую, пізнавально, хто підкаже, де знайти для прочитання? ))
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше