20 правил для тих, хто хоче працювати віддалено

26 листопада 2019
Сергій Присяжнюк

Прокидатися, коли хочеш, не бігти в будь-яку погоду в ранкову годину-пік на роботу, працювати, не встаючи з рідного дивана, — звучить, як казка для будь-якого офісного працівника. Але коли справа доходить до віддаленої роботи, навіть найбільш організованим із нас стає зрозуміло, що насправді все не так просто. Як підвищити свою ефективність, працюючи вдома?

1. Зовнішній вигляд

Перше правило: дотримуйтеся ранкових ритуалів. Приводьте себе в порядок, знімайте піжами і халати, словом, збирайтеся, ніби маєте йти в офіс. Це налаштовує на професійний лад.

2. Може, коворкінґ?

Якщо вам не подобається ідея перебувати в чотирьох стінах наодинці весь день або вдома є домочадці, які відволікають, пошукайте коворкінґ, куди можна прийти, щоб спокійно попрацювати і бачити навколо себе зайнятих роботою людей.

3. Робіть невеликі паузи

Відволікатися від монітора необхідно і в офісі, і вдома. Позначте в розкладі час для пауз і не забудьте їх робити, це допоможе зберегти вашу продуктивність.

4. Підберіть правильні інструменти

Ймовірно, вам підкажуть, якими саме програмами і додатками вам необхідно користуватися для взаємодії з колегами, клієнтами, керівництвом. Перед тим, як почати працювати з дому, переконайтеся в тому, що всі вони у вас встановлені і ви вмієте ними користуватися. Якщо вам ніхто не дає порад, присвятіть трохи часу пошуку необхідної інформації в інтернеті, адже правильні інструменти економлять купу часу і нервів.

5. Не відволікайтеся

В обстановці, яку ви асоціюєте з відпочинком, та й з улюбленими девайсами під рукою, відволіктися дуже легко. А вже якщо відволікаєтеся, то про ефективність можна забути. Тому переведіть телефон в режим літака, заховайте пульт від телевізора, влаштуйте собі десь вдома робоче місце і працюйте звідти.

6. Міняйте локації

Найкраще працюється в тому місці, яке ви пов'язуєте з роботою. Однак це не означає, що потрібно всі дні сидіти в куточку кабінету: ви можете іноді міняти локації. Сьогодні — вдома, завтра — в саду, бібліотеці або кафе.

7. Установіть робочі години

Усім потрібно знати, коли робочий час закінчується і починається особистий. Тим більше це важливо для тих, хто працює з дому. Часто виходить, що, відволікаючись на домашні справи, ви працюєте всього кілька годин удень, а потім сидите вечорами і ночами, щоб надолужити незроблене. А це контрпродуктивно.

8. Плануйте ваші дні

Плануйте ваш робочий день, щоб ефективність була максимальною. Якщо ви знаєте, що найбільш продуктивні вранці, заплануйте об'ємні завдання саме на ранок, а розбір пошти та повідомлень залиште на більш «повільний» післяобідній час.

9. Установіть кордони

Ваша сім'я і друзі вважають, якщо вже ви — «у вільному польоті», то можна звертатися до вас в будь-який час. Розкажіть їм, що це не так. Поясніть, що у ваші робочі години вас не можна турбувати.

10. Канал комунікації з колегами

Коли ви переходите на віддалену роботу, деякі колеги відразу думають, що ви там будете ухилятися і звалювати ваші завдання на них. Для того, щоб такі настрої припинити, краще тримати відкритим обраний канал комунікації з колегами та керівництвом, повідомляючи про те, як просувається ваша робота.

11. Виходьте «в люди»

Сидіння в чотирьох стінах кого хочеш доведе до нестями. Дуже важливо планувати вихід з дому, хоч ненадовго. У магазин, на прогулянку або на каву.

12. Порядок на столі

Якщо на столі гора папірців і чашок, то ніяких амбітних цілей ви не досягнете. Уявіть собі, що є повно досліджень, які підтверджують: якщо робоче місце чисте і незахаращене, то продуктивність роботи підвищується в рази!

13. Відзначайте прогрес

Коли ви не в полі зору керівництва, воно завжди хоче контролювати, що ж ви там робите і чи не завалили роботу. Тому будьте завжди готові надати звіт. Відзначайте, скільки часу ви присвятили кожному завданню. Можна також користуватися електронними календарями із загальним доступом.

14. Здоровий перекус

Якщо ви працюєте з дому, то легко можете впасти в обжерливість, раз по раз заглядаючи в холодильник. Це погано для продуктивності і для здоров'я. Майте під рукою кілька здорових снеків і не бігайте в кухню, порушуючи режим роботи і харчування!

15. Намагайтеся зробити більше

Якщо вам доручено певний обсяг робіт, то ви не можете зробити менше (якщо, звичайно, не хочете стати безробітним). Для того, щоб ви були впевнені, що щоденні завдання будуть виконані, не прокрастинуйте і концентруйтеся на вашому проекті.

16. Фоновий шум

Якщо вас пригнічує тиша, якщо вам не вистачає офісного гудіння, можна ввімкнути телевізор. Якийсь досить нудний канал, щоб не хотілося поглядати на екран. Якщо ж концентруватися вам допомагає музика, то слухайте на здоров'я!

17. Чи не пропускайте обід

Легко запрацюватися і пропустити обід, коли поруч немає нікого, хто б вам нагадав про те, що в офісі перерва. Коли ви згадаєте про обід, буде занадто пізно: енергія на нулі і ефективність знижена. Ще одне: їжте не за комп'ютером: нехай очі і мозок відпочинуть.

18. Постава має значення

Вдома так і тягне сісти нема на ергономічний стілець, а на всякі м'які і не пристосовані для довгого сидіння за роботою дивани та крісла. У вашого робочого стільця повинні бути: зручне сидіння, підлокітники, регульована спинка і коліщатка.

19. Шумоізоляція

Є такі навушники, які повністю заглушають зовнішні шуми. Ви у відеоконференції з клієнтом, а поруч загавкав собака або завила на сусідній вулиці сирена. Так ось, такі дивонавушники позбавлять від незручних моментів.

20. Плануйте відпочинок

Якщо ви не сидите в офісі, не означає, що вам не потрібен відпочинок. Добре, що менеджер не «висить» над головою. Скористайтеся цим, щоб перезарядитися.

Здійснено переклад.

Зображення — pinterest.com.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Зоря Вечірня 30 листопада 2019