20 легендарних блюзових композицій

21 жовтня 2014
Редакція

Блюз - це коли хорошій людині погано.

Ми вже пропонували вам підбірку найкращих саундтреків та кілька красивих мелодій до Всесвітнього дня музики. Цього разу настав час блюзу!

Самотність, плач і туга, гіркота життя, приправлена ​​пекучою пристрастю, від якої хвилюється серце, - це блюз. Не просто музика, а справжня, істинна магія.

Ось два десятка легендарних блюзових композицій, що пройшли перевірку часом. Звичайно, не можлво охопити весь неосяжний пласт цієї божественної музики, тому пропонуємо ділитися в коментарях тими композиціями, які не залишають байдужими вас.



Меломанам також припаде до душі:

Підбірка, присвячена міжнародному Дню музики

26 найкращих саундтреків всіх часів

 

Canned Heat - On The Road Again

Ентузіасти і колекціонери блюзу Canned Heat відродили в своїй творчості величезну кількість забутої блюзової класики 1920-30-х років. Свою неабияку популярність група здобула наприкінці 1970-х - початку 1980-х років. Ну а найвідомішою їх піснею була On The Road Again.
 

Muddy Waters - Hoochie Coochie Man

Загадковий вираз "hoochie coochie man" відомий кожному, хто хоч трохи любить блюз, адже так називається пісня, що вважається класикою жанру. "Hoochie coochie" називався сексуальний жіночий танець, який підкорив публіку під час Всесвітньої чиказької виставки 1893. Але вираз "hoochie coochie man" увійшло в побут лише після 1954 року, коли Мадді Вотерс виконав пісню Віллі Діксона, яка миттєво стала популярною.

John Lee Hooker - Boom Boom

Boom Boom побачила світ в 1961 році. До того часу Лі Хукер вже досить давно грав в Apex Bar в Детройті  та постійно запізнювався на роботу. Коли він з'являвся, барменша говорила: "Бум-бум, ти знову запізнився". І так щовечора. Одного разу Лі Хукер подумав, що з цього "бум-бум" може вийти непогана пісня. Так воно і вийшло.


Nina Simone - I Put A Spell On You

Автор пісні Скрімін Джей Хокінс спочатку збирався зробити запис I Put A Spell On You в стилі любовної блюзової балади. Однак, за словами Хокінса, "продюсер споїв весь колектив, і ми записали цю фантастичну версію. Я навіть не пам'ятаю процес запису. До цього я був звичайним блюзовим співаком, Джеєм Хокінсом. Потім я зрозумів, що можу робити більше руйнівні пісні і кричати до смерті".

Ось найбільш чуттєва версія цієї пісні у виконанні чудової Ніни Сімон.

Elmore James - Dust My Broom

Написана Робертом Джонсоном Dust My Broom стала блюзовим стандартом, після того як її виконав Елмор Джеймс. Згодом її не раз переспівували інші виконавці, але кращою версією можна назвати саме виконання Елмора Джеймса.

Howlin Wolf - Smokestack Lightnin'

Ще один блюзовий стандарт – голос, здатний змусити співпереживати автору, навіть якщо не розумієш мови, якою він співає. Неперевершено.

Eric Clapton - Layla

Ерік Клептон присвятив цю пісню Патті Бойд - дружині Джорджа Харрісона (The Beatles), з якою вони таємно зустрічалися. Layla - неймовірно романтична і зворушлива композиція про чоловіка, безнадійно закоханого в жінку, яка теж його любить, але залишається недоступною.

B. B. King - Three O'Clock Blues

Саме ця пісня і зробила знаменитим вихідця з бавовняних плантацій Райлі Бі Кінга. Звичайна історія в дусі: "Я прокинувся рано. Але куди зникла моя жінка?" Справжня класика у виконанні короля блюзу.

Buddy Guy & Junior Wells - Messin 'With The Kid

Блюзовий шедевр у виконанні Джуніора Уеллса і віртуозного гітариста Бадді Гая. Під цей 12-тактовий блюз просто неможливо всидіти на місці.

Janis Joplin - Kozmic Blues

Як казав Ерік Клептон, "блюз - це пісня чоловіка, у якого немає жінки або від якого вона пішла". У випадку з Дженіс Джоплін блюз перетворювався на справжній шалений стриптиз душі безнадійно закоханої жінки. Блюз у її виконанні - це не просто пісня з повторюваними вокальними партіями. Це постійно мінливі душевні переживання, коли жалібні благання переходять від тихих схлипувань до хрипкого відчайдушного крику.

Big Mama Thornton - Hound Dog

Торнтон вважалася однією з найкрутіших виконавиць свого часу. І хоча "Велика Мама" прославилася лише одним хітом, Hound Dog, у 1953 році він 7 тижнів залишався на вершині ритм-енд-блюзових рейтингів журналу Billboard і розійшовся в цілому майже двохмільйонним тиражем.

Robert Johnson - Crossroad Blues

Довгий час Джонсон намагався оволодіти грою на гітарі в стилі блюз, щобии виступати разом з товаришами. Проте це мистецтво давалося йому вкрай важко. На якийсь час він зник, а коли з'явився в 1931 році, важко було повірити в те, наскільки зріс рівень його майстерності. З цього приводу Джонсон розповідав байку про те, що є якесь магічне перехрестя, на якому він уклав угоду з дияволом в обмін на вміння грати блюз. Можливо, крута пісня Crossroad Blues саме про це перехрестя?

Gary Moore - Still Got The Blues

Найвідоміша пісня Гері Мура. Як стверджує сам музикант, на студії вона була записана з першого разу від початку і до кінця. І можна сміливо стверджувати, що її знають навіть ті, хто зовсім не розбирається в блюзі.

Tom Waits - Blue Valentine

Вейтс володіє своєрідним хрипуватим голосом, описаним критиком Деніелом Дачхолзом так: "Він немов вимочений в бочці з бурбоном, його наче залишили в коптильні на кілька місяців, а потім, коли дістали, проїхалися по ньому". Його ліричні пісні являють собою історії, розказані найчастіше від першої особи, з гротескними образами зубожілих місць і пошарпаних життям персонажів. Прикладом такої пісні є і Blue Valentine.

Steve Ray Vaughan - Texas Flood

Черговий блюзовий шедевр. 12-тактовий блюз у виконанні віртуозного гітариста зворушує до глибини душі.

Ruth Brown - I Do not Know

Пісня з чудового фільму "Тариф на місячне світло". Вона грає в той момент, коли головний герой, нервуючи перед зустріччю, запалює свічки і розливає вино у келихи. Проникливий голос Рут Браун просто заворожує.

Harpo Slim - I'm A King Bee

Пісня з простим текстом, написана в кращих традиціях блюзу, допомогла Сліму в одну мить стати відомим. Її багато разів переспівували різні музиканти, але краще Сліма цього не зробив ніхто. Після того як Rolling Stones зробили чергову спробу заспівати цей музичний шедевр, сам Мік Джаггер сказав: "Навіщо слухати "I'm A King Bee" в нашому виконанні, якщо найкраще її виконує Харпо Слім?"

Willie Dixon - Back Door Man

На півдні Америки звернення "back door man" стосувалося чоловіка, що зустрічається із заміжньою жінкою і йде через задні двері, перш ніж чоловік повернеться додому. Саме про такого хлопця розповідає пісня чудового Віллі Діксона, що стала класикою чиказького блюзу.

Little Walter - My Baby

Завдяки своїй революційній техніці гри на губній гармоніці Літтл Уолтер стоїть в одному ряду з такими майстрами блюзу, як Чарлі Паркер і Джимі Хендрікс. Він вважається виконавцем, що встановив стандарти гри на губній гармоніці для блюзу. Написана Віллі Діксоном "My Baby" якнайкраще демонструє його чудову гру і стиль.



(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Леся Горлова Леся Горлова 21 січня 2015
Дякую дорога Редакція! Супер )
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше