2 в 1: вишивка + писанка

20 квітня 2016
Oxana Kril

Дуже давно, ще більше десяти років тому, один чоловік з Львівщини посперечався із кумою. Вона говорила, що було би добре поєднати два дуже давніх види народної творчості – вишивку з писанкою. Але казала із сумом: "На жаль, це неможливо". А цей чоловік тоді й подумав: "А чому?" Ось так і відбулася суперечка, завдяки якій Богдан Ковальчин створив унікальний вид мистецтва, унікальний мікс – вишита писанка.


Звісно, рідко коли все вдається одразу ж зробити так, як хочеш. Богдан в цьому не був виключенням – надзвичайно багато лотків яєць було викинено, багато часу - витрачено. І, як любить чоловік говорити жартома: "Я вже знаю, що з яєць можна готувати безліч смачних страв."
 

Проблеми вишивання писанок

Якщо ж ви хочете також навчитися творити таке чудо, то Богдан Ковальчин попереджає, що не всі яйця для цього підійдуть. Справа у тому, що у більшості з них - шкаралупа в мікротріщинах, опуклостях, ущільненнях і крапочках. А це майже неможливо побачити неозброєним оком. Також він з гіркотою додає: "Я помітив, що за 10 років, поки вишиваю писанки, якість шкаралупи погіршилася, вона стала тоншою." Всередині писанки дбайливо вичищені та вимиті – завдяки цьому вони можуть зберігатися дуже довгий час.
 

Те, що хвилює уяву

Один з перших витворів Богдана - це писанка вишита хрестиком за допомогою синіх, фіолетових, червоних, жовтих та зелених кольорів.

Богдан багато своїх писанок дарує комусь. Ось, наприклад, одну він вишив спеціально для своєї дочки. Дівчинка забажала, щоби було написано: "Настя, Настінька, Настуся"! А як же ж не виконати бажання дочки? От і довелося чоловікові думати, як же розмістити на писанці 21 літеру, в той час, як, вишиваючи хрестиком, можливо нанести тільки 5 букв. От і вирішив тоді він спробувати іншу техніку написання.

Деякі твори мистецтва Богдана знаходяться в приватних колекціях і не тільки в Україні. От, наприклад, ця писанка, яка носить назву "Калейдоскоп" – зараз в США. Чому ж таку назву вибрано для неї? "Я хотів показати, як через колір можна змінити сприймання фігури. Придивіться уважніше. Уся писанка з допомогою синіх "стовбців" розбита на чотири сторони. З усіх чотирьох сторін збережена фігура квадрат, і, лише завдяки використанню різних кольорів, ми сприймаємо кожну сторону писанки як окремий, інший візерунок."

Зараз Богдан – це єдиний, унікальний майстер вишиванкової писанки, рівня якого ще ніхто не спромігся досягти. Він один такий на весь світ. Його неповторні писанки є в багатьох країнах – Росії, Польщі, США. Як уже було сказано – він дуже любить дарувати іншим свої витвори. І що дуже приємно – він не забув і про куму, яка була причиною початку його творчого шляху. Їй теж дісталася чудова вишита писанка.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше