19 надихаючих мистецьких проектів світу

Художники всього світу привертають увагу до себе і своїх ідей не тільки за допомогою галерейних об'єктів, але і завдяки масштабним інсталяціям на вулицях міст. А коли художник виходить зі своїм мистецтвом за межі галерей, йому нічого не заважає показати весь масштаб своєї уяви і реалізувати задумане.

Кожен митець намагається донести до нас якусь думку, але так само кожен глядач може читати роботу по-своєму. Це закони мистецтва.

А що ви бачите в цих шедеврах світового сучасного мистецтва?

Фестиваль світла


Наприкінці січня 2012 року в Генті (Бельгія) на Собор встановили 55 тисяч світлодіодів, перетворивши його у величезну казкову Галерею.

Хмара з лампочок


Ця інсталяція була створена у 2012 році в рамках фестивалю сучасного мистецтва Nuit Blanche Calgary у місті Альберта, Канада. Авторами цього шедевру стали американська художниця та кінематографіст Кейтлінд Браун та дизайнер Вейн Гарретт. Хмара складається з 6000 лампочок, кожну з яких можна увімкнути чи вимкнути, потягнувши за мотузочку.

Серце в центрі Нью-Йорка


Романтична інсталяція прикрасила головну площу Нью-Йорка до Дня святого Валентина.

Коні на річці


Скульптури коней у натуральну величину, зроблені з мертвих яблуневих дерев, встановлені на річці Гранд в Мічігані.

Сяючі аркуші паперу


Білосніжні аркуші паперу, що сяють немов лампочки, застигли в повітрі, підхоплені вітром, у дворі одного з паризьких готелів під назвою Hôtel de Ville. Інсталяцію створили в рамках однієї з найбільших культурних подій Франції - La Fete des Lumires. 

Фестиваль світлячків


Сто тисяч світлодіодних куль були спущені на воду річки Суміда в центрі Токіо з нагоди традиційного фестивалю Хотару.

На пам'ять про Клода Моне


Інсталяція називається Pergola і нагадує квітучу гліцинію, яка часто фігурує в картинах художника. Батько імпресіонізму, Клод Моне дуже довгий час проживав у французькому місті Гавр, тому й не дивно, що цей витвір мистецтва розмістили саме тут.   

Блискуча хмара


Інсталяція під назвою Cloud Terrace створена з 10 000 кристалів Swarovski.  Блискуча хмара наче нависла над ставком старовинного будинку Думбартон-Окс в американському Джорджтауні. 

Література проти транспорту


Тисячі книг-світлячків заполонили вулиця Мельбурна, не даючи пройти пішоходам і проїхати автомобілістам.

Раптова поява


Художник Ервін Лорат Херв в рамках Міжнародного ярмарку сучасного мистецтва в Будапешті створив вражаючу скульптуру "Раптова поява" у вигляді гіганта, який виповзає з-під землі. Вона так сподобалася місцевим жителям, що після закінчення ярмарку її вирішили залишити ще на десять днів, щоби всі бажаючі змогли сфотографуватися з нею.

Світловий кордон


З нагоди 25-ї річниці падіння Берлінської стіни столиця Німеччини була знову розділена стіною - тільки цього разу кордон складався з куль, що світяться. Впродовж 15-кілометрового маршруту, де раніше знаходилася стіна, яка розділяла місто, було встановлено 8 000 куль. А 9 листопада їх всі запустили в повітря.

Атлант, який тримає океан на плечах


Проект англійського скульптора Джеймона Тейлора - продовження серії незвичайних цементних фігур, помилуватися якими можна тільки занурившись під воду. Скульптура являє собою прообраз Атланта - героя давньогрецьких міфів, який, за переказами, тримав на своїх плечах небеса. Атлантом, що тримає на плечах океан, в інтерпретації митця стала дівчина. Скульптуру встановили на дні океану в районі Багамських островів.

Дракон, що дихає вогнем, і механічний павук


На честь 50-ї річниці встановлення французько-китайських дипломатичних відносин французька компанія La Machine привезла до Пекіна дві механічні інсталяції: павука на ім'я La Princesse висотою 5,7 метра і 46-тонного дракона Long Ma, зробленого з дерева і сталі, який дихає вогнем. Протягом трьох днів біля стадіону "Пташине гніздо" в Пекіні проходили вистави за участю цих інсталяцій.

Скляний водоспад


Серія скульптур Waterglass Стіва Тобіна повністю виконана зі скла. Те, що здалеку приймаєш за бризки води, насправді найтонші скляні волокна. Кожна інсталяція виготовлена з 2-4 мільйонів волокон. Ті, кому пощастило бачити ці твори на власні очі, розповідають, що в перші миті їх цікавило лише одне питання - чому вода тече без звуку.

Зоряна ніч під колесами велосипеда


За допомогою світлодіодів, що працюють на сонячних батареях, голландський дизайнер Даан Росенгаард створив кілометрову велосипедну доріжку, яка з настанням темряви перетворюється на знамениту "Зоряну ніч". Завдяки світлячкам, що покривають всю поверхню дороги, звичайна велопрогулянка стає незабутньою подорожжю.

Гойдалки, що світяться


Архітектурна компанія представила міську інсталяцію Swing Time в Бостоні. 20 кільцевих гойдалок оснащені акселерометрами і світлодіодами, що змінюють колір залежно від положення гойдалки. У спокійному стані вони світяться м'яким білим сяйвом, проте в русі колір плавно змінюється на яскраво-фіолетовий.

Найбільша скульптура птаха в Європі


Популярний художник Габор Міклош відомий завдяки своїм гігантським скульптурам, які він створює по всій Європі. Скульптура орла була зроблена спеціально для найвідомішого угорського футбольного клубу "Ференцварош", який знаходиться в Будапешті. Розмах крил орла сягає 16 метрів, а висота скульптури - 8 метрів. Фігура зібрана з 5 000 сталевих призм.

Мистецтво зі сміття


Португальський художник Bordalo II шукає по вулицях Лісабона купи сміття. У роботі він використовує кургани викинутих листів пластмаси, старих шин, черепиці та клубки електричного кабелю. Він складає все в певному порядку і покриває фарбою. Так звичайні купи сміття, що валяються без діла, перетворюються на тварин і комах.

Скульптури біля моря


З 23 жовтня по 9 листопада жителі та гості Сіднея мали можливість насолодитися щорічною виставкою скульптур в Австралії - "Скульптури біля моря - 2014". В рамках виставки південнокорейський скульптор Біеонг Ду Мун представив проект "Наші спогади на вашому місці". Виготовлений зі сталі павич став стилістичним доповненням до іншої скульптури Муна - оленя з великими гіллястими рогами, зробленого в 2011 році.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше