14 жовтня через призму історії

13 жовтня 2017
Ліляна

День захисника України


У 2014 році президент України Петро Порошенко видав указ про офіційне святкування Дня захисника України 14 жовтня, на Покрову. А в березні 2015 року Верховна Рада прийняла відповідний законопроект і оголосила День захисника України від 14 жовтня вихідним днем.

21 лютого 2015 року П. Порошенко написав на своїй Facebook-сторінці "Ви знаєте, що я прийняв рішення оголосити Днем захисника Вітчизни не 23 лютого. Ми обрали свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня. Наше козацьке свято. Я розумію, в силу інерції, багатолітньої звички жінки будуть вітати своїх чоловіків. Тут кожен вільний приймати своє рішення, але державно-політичного забарвлення день 23-го лютого віднині і назавжди позбавлено".

Свято встановлено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

Однак в історії нашої країни 14 жовтня не вперше стає визначною датою!

Покрова Пресвятої Богородиці 


Як вже було згадано, здавна на нашій землі в цей день відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. На древньоруські землі це свято прийшло з прийняттям християнства та глибоко вкоренилося в народних звичаях та культурі.

Історія розповідає, що у 910 році під час вторгнення сарацинів у Візантійську імперію святий Андрій Юродивий та його учень Єпіфаній, перебуваючи у 1-й день жовтня (14 жовтня за новим стилем) у Влахернському храмі, де зберігалася риза Богородиці, під час всенощного недільного співу бачили в повітрі явлення Пресвятої Діви Богородиці. Вона зняла зі своєї голови покрову і накрила нею тих, хто молився у храмі, захищаючи людей від ворогів видимих і невидимих.

Покрова Пресвятої Богородиці вважається символом захисту, заступництва і втіхи, молитви про спасіння світу від бід і страждань. Цього дня віруючі просять в Цариці Небесної захисту та допомоги.

Свято Покрова Пресвятої Богородиці по праву вважається найбільшим осіннім святом. Традиційно до покрови завершується заготівля врожаю на зиму та розпочинаються приготування до весіль. А також на Покрову землю покриває листя, а деколи і сніг.

День українського козацтва


Це данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Саме виникнення козацтва допомогло консолідувати українців в боротьбі проти численних ворогів, які в 15-17 століттях неодноразово намагалися завоювати українські землі.

14 жовтня — День українського козацтва відзначається в Україні відповідно до Указу Президента України від 7 серпня 1999 року. Зазначене свято було започатковане, враховуючи історичне значення і заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення.

Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято безліч фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави — гімні України. Козаків можна побачити на парадах українського війська, їхнє зображення є на українських грошах та поштових марках.

Козаки – це воїни, хлібороби, господарі та поборники вільної України. Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Завдяки козацтву творилася наша славна історія, і кожен з нас відповідальний за її майбутнє.

День української повстанської армії


Продовжуючи тему захисників вітчизни. 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України була створена УПА. Це широкомасштабний партизанський рух опору, який був дуже добре організованим, мобільним, скоординованим і являв собою дійсно партизанську армію, відмінну від усіх інших, що діяли в часи Другої Світової Війни.

УПА ніколи не отримувала міжнародної допомоги. Зброю, боєприпаси, уніформу діставали в бою з нацистами і більшовиками. УПА володіла сіткою підпільних військових навчальних закладів. Також в кожному військовому підрозділі перебував священик, котрий виконував функції капелана.

Все керівництво УПА було високо релігійне та велику увагу приділяло захисту церкви на Західноукраїнських землях від безбожного комуністичного режиму. УПА вела війну в ім'я віри, правди, справедливості з більшовизмом, котрий потопив у крові тисячі священнослужителів, мільйони вірних християн. Самовіддана боротьба воїнів УПА надовго залишилася в пам'яті народу.

Визволення Запоріжжя


Ще одна визначна подія, пов'язана з цією датою. У другій половині дня 14 жовтня 1943 року сильно укріплений Запорізький лівобережний плацдарм, на який німці покладали великі надії, перестав існувати. У лівобережній частині міста не залишилось жодного ворожого солдата.

Це була не рядова подія в перебігу війни. У результаті німці втратили ключовий плацдарм, з якого збиралися контратакувати радянські війська на Лівобережжі. 14 жовтня радянські війська визволили лівобережну частину Запоріжжя. Однак місто ще досить довго продовжувало залишатися фронтовим. Розгромлені на лівобережжі, німецькі війська закріпились на правому березі Дніпра та о. Хортиця. Лівобережна частина міста знаходилась під постійним артилерійським обстрілом.


Отож, нам дійсно є що святкувати 14 жовтня. Цей день і справді належить захисникам України!
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше