12 простих способів розкрити свій творчий потенціал

10 липня 2014
Редакція
Усі ми креативні. Люди, які вважають себе творчими, розуміють це і приділяють багато часу своїй творчості. Вони працюють над нею і не бояться помилок - вони очікують їх. Як сказав Томас Едісон:

"Жоден з моїх винаходів не був випадковістю. Я бачу гідну потребу, яку потрібно задовольнити, і роблю безліч спроб, перш ніж досягну мети. Це зводиться до простого правила: кожне творіння – це один відсоток натхнення і дев'яносто дев'ять відсотків праці".
 

 
Едісон також сказав: "Багато історій про невдачі стосуються переважно людей, які не розуміли, наскільки близькі вони були до успіху, коли здалися."

Якщо ви хочете розкрити свій творчий потенціал, ці стратегії вам неодмінно допоможуть:

1. Творіть, незважаючи ні на що: з кількістю приходить якість

Ви хочете створити щось - книгу, картину, продукт або процес  – і це чудово. Можливо, те, що ви створите, здасться вам сміттям. Творіть сміття, багато сміття. Чим більше ви його творитимете, тим більше будете стимулювати свій розум для створення чогось нового і захоплюючого. Якщо ви чекатимете ідеальної ідеї, ви можете чекати вічно.
 

2. Заплануйте час для творчості

Усі ми дуже зайняті. Творчі люди планують час для роботи над своїми проектами. У вас немає іншого виходу. Не чекайте, доки у вас з’явиться "більше часу." Якщо у вас для цього є тільки п'ять хвилин в день, цього буде достатньо.
 

3. Почніть гратися: збирайте інструменти та іграшки для творчості

Діти люблять іграшки, і креативні дорослі також полюбляють гратись. Якщо ви робите щось власними руками - це одна з форм медитації. Якщо ви хочете звести дах для будинку, збудувати модель літака, приготувати обід з п'яти страв чи зв'язати светра, вперед. Це стимулюватиме вашу креативність.
 

4. Задавайте питання. Ставте під сумніви усе

Стати більш креативним ви можете за допомогою запитань, які потрібно, в першу чергу, задавати не тільки собі, а й іншим.

Можливо, ви чули про концепцію "розум новачка"; це основа творчості.
 

5. Довіряйте своїй інтуїції. Так, вона у вас є

Ваша креативність залежить від вашої інтуїції. У всіх нас вона є. Наші древні предки не протрималися б і десяти хвилин, якби не звернули увагу на свої підсвідомі імпульси, чи стосовно полювання, чи стосовно того, як не стати здобиччю.  

Альберт Ейнштейн сказав: "Інтуїтивний розум - священний дар, а раціональний розум - вірний слуга. Ми створили суспільство, яке шанує слугу і забуває про дарунки".  

Дайте місце інтуїції у вашому житті, і ваша креативність буде процвітати.
 

6. Вам не обійтись без обмежень

Для того щоб стати більш творчим, встановіть деякі особисті обмеження. Найпростіше обмеження – встановити для себе безкомпромісні терміни створення проекту. Після того як ви встановите часові межі, дотримайтесь їх.

Ось підказка: доведіть роботу до кінця, навіть якщо ви думаєте, що у вас немає достатньо часу чи коштів. Ви неодмінно знайдете креативне вирішення цих проблем.
 

7. Йдіть туди, де ви почуваєтесь найбільш креативним

Подумайте про те, де останній раз ви придумали щось геніальне. Швидше за все, ви не сиділи в офісі. Можливо, ви були в тренажерному залі, або ідея прийшла до вас по дорозі на роботу, чи ви сиділи в улюбленому кафе. Креативні рішення продукуються підсвідомістю тільки тоді, коли ваша свідомість зайнята, виконуючи завдання, над якими можна не зосереджуватись.
 

8. Пийте. Келих пива чи вина може зробити вас більш креативним

Ви не зможете творити, якщо нап’єтеся, але келих вина може нейралізувати ваші власні обмеження. Цього достатньо, щоб бути креативним. Спробуйте.
 

9. Малюйте все, що забажаєте, а потім напишіть про свої каракулі

Під час малювання ви використовуєте праву півкулю мозку - творчу, інтуїтивну півкулю. Вам не потрібно бути художником, просто зображуйте будь-які каракулі на листку паперу впродовж кількох хвилин. Тоді запитайте себе, що вони можуть розповісти вам, і запишіть це. Або ви можете задати собі питання, намалювати щось, а потім записати цю відповідь.
 

10. Візьміть ручку. Письмо може зробити вас більш творчим

Дослідження нейробіологів дозволило зробити припущення, що писанина може зробити вас більш креативним і також покращує пам'ять. Спробуйте самі. Напишіть деякі замітки та ідеї на папері власною рукою. Так ви можете зовсім по-іншому подивитись на проблему і знайти її вирішення.
 

11. Працюйте не покладаючи рук. Боріться. А тоді відпустіть свій проект

Творчі прориви зазвичай стаються після того, як ви над чимось наполегливо працюєте. Схоже, напружена боротьба необхідна. Якщо ваш проект застряг, не здавайтесь. Працюйте. А потім просто відпустіть його. Ваш прорив прийде як раптове натхнення, коли ви робитимете щось інше.
 

12. Створіть власну ментальну карту

Ментальні карти  є корисним інструментом, який допоможе вам думати і розвивати творчі ідеї. Британський письменник Тоні Б’юзен зробив популярним термін "ментальна карта".

Щоб створити її, намалюйте коло в центрі аркуша паперу і напишіть у ньому важливу для вас тему. Намалюйте лінії, які як гілки розходяться з кола, і напишіть до кожної гілки відповідне поняття. Так ви зможете структурувати власні ідеї. Ментальні карти допомагають при навчанні, вирішенні різноманітних завдань, ухваленні рішень, написанні статей тощо.
 
Спробуйте хоча б кілька з цих 12 способів і будете вражені результатами. 

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше