12 фактів про силу волі, які зроблять вас сильнішими

Цікаві факти, підібрані на основі тез Роя Баумайстера - знаменитого психолога, який досліджував людську силу волі і самоконтроль.


1. Приймайте найважливіші рішення вранці, перш ніж відчуєте "виснаження его"

Фрейд припустив, що Я, або его, залежить від розумової діяльності, пов'язаної з передачею енергії. Експерименти показали, що запас психічної енергії, необхідної для самоконтролю, має здатність закінчуватися. Тож протягом дня ваш енергетичний запас виснажується.

2. Мозку потрібна глюкоза, щоби приймати правильні рішення

Навіть найрозумніші люди не зможуть зробити правильний вибір, якщо вони втомилися і рівень глюкози в їхній крові дуже низький. Ось чому мудрий керівник не реструктурує компанію о четвертій годині дня - він не буде приймати важливе рішення перед вечерею, на порожній шлунок.

3. Ресурс, що дозволяє приймати рішення, має здатність закінчуватися, а отже, кілька важливих рішень поспіль можуть серйозно виснажити наші сили

Ось чому шопінг настільки стомлює. Встановлено, що покупці, які "вже прийняли кілька рішень в магазинах", гірше інших справлялися з тестом з математики.

4. Якщо ви психічно виснажені, ймовірність помилки зростає

Йти на компроміс - одна з найскладніших здібностей людини, і тому вона відмовляє однією з перших, коли сила волі вичерпана.

В кінці дня, коли ви фізично і морально виснажені, більш імовірно, що ви пропустите тренажерний зал після роботи або більше вип'єте в барі

5. Повсякденні ритуали допоможуть зняти стрес і зберегти енергію для важливих рішень

Баумейстер і його колеги виявили, що найуспішніші люди створюють ефективні звички і ритуали вдома і на роботі - і таким чином зменшують кількість стресу у своєму житті. Вони використовують самоконтроль не для того, щоби пройти через кризи, а для того, щоб уникнути їх. Вони відразу виділяють достатньо часу, щоб закінчити проект. Вони відвозять машину в ремонт до того, як вона зламається.

6. Хочете зміцнити силу волі? Достатньо спіть!

Дослідження показують, що відсутність повноцінного сну шкодить організму не менше, ніж алкоголь. Справа в тому, що недостатній відпочинок негативно позначається на префронтальній корі - частині мозку, яка відповідає за прийняття рішень.

7. Ваше несвідоме грає ключову роль в ухваленні правильних рішень

Свідомість обмежена, і тому потрібно заручитися підтримкою несвідомого. Навіть якщо у вас немає можливості надовго відкласти рішення, корисно буде на деякий час переключитися на іншу задачу. Це допоможе відволіктися від дилеми і дозволить підсвідомості прийняти своє рішення.

8. З ким поведешся, так тобі й треба

Як виявили психологи, наша поведінка "заразна". Якщо ваш найкращий друг доводить себе до ожиріння, ваші шанси взяти з нього приклад підвищуються на 57%. Якщо близький колега кидає палити, ймовірність того, що ви теж розпрощаєтесь із згубною звичкою, стане більшою на 34%.

9. Іноді краще втілювати свої ідеї чужими руками

Коли у вас є міцні відносини з іншими людьми, ви можете об'єднувати свої ідеї, отримувати зворотний зв'язок і знаходити підтримку - ще одне пояснення, чому щедрі люди досягають успіху.

10. Іноді буває корисно здатися і сказати "так" "неправильному рішенню"

Корисно зрідка піддаватися своїм бажанням - це може оживити вас і не дати відчути себе повним аскетом. Люди не просто так святкують Масляну перед Великим постом.

11. Якщо ви дали комусь обіцянку, прийняти рішення буде простіше

Чи є рішення, які необов'язково приймати прямо зараз? А можливо, вам є кого попросити зробити це замість вас?

Баумейстер пояснює: "Замість того, щоб щоранку заново вирішувати, чи потрібно змушувати себе тренуватися, розумні люди домовляються з друзями про регулярні спільні тренування".

12. Якщо ви готові до "моментів слабкості", вам буде легше приймати правильні рішення

Найкраще з самоконтролем справа йде у тих, хто життя організував так, щоб не гаяти силу волі. Вони не планують нескінченних зустрічей. Вони уникають спокус на зразок шведського столу і набувають звичок, які допомагають не витрачати сили на незначні рішення.

Не витрачаючи силу волі протягом дня, такі люди зберігають її для надзвичайних ситуацій і прийняття важливих рішень.

Простіше кажучи, "Найкраще від усіх приймають рішення ті, хто знає, коли не можна довіряти собі".
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше