10 щоденних звичок, які допоможуть вам стати розумнішими

16 серпня 2017
Vitaliy DeFranko
Наш інтелект постійно розвивається. Це безперервний процес. І якщо є бажання, будь-хто може досягнути чималих результатів у розвитку власного розумового потенціалу за допомогою цих простих звичок.

Вам може здатися, що інтелект – незмінна "фіксована величина", яку ми здобуваємо в молодості. Але дослідження показують, що ви помиляєтеся. Те, як ми ставимося до різних ситуацій і що ми робимо щодня, аби "нагодувати власні мізки", може значно підвищити наш розумовий потенціал.
 
Ви можете продовжити навчання чи заповнити книжкові полиці (чи електронну книгу) товстими виданнями. Але,  згідно з недавнім обговоренням на сайті Quora (соціальний сервіс для питань та відповідей), щоби стати розумнішим, не обов'язково витрачати багато часу та енергії.

Коли один з користувачів, зацікавлений в самовдосконаленні, спитав "Що би ви робили кожного дня, щоби стати трохи розумнішими?", багато читачів, у тому числі фанати медитацій, любителі техніки і підприємці - дали кілька непоганих порад. Яку з цих 10 ідей ви можете впровадити у ваше повсякденне життя?

Витрачайте час в інтернеті розумно

Кожна хвилина, витрачена в інтернеті, не повинна зводитися тільки до перевірки соціальних мереж та щоденної порції картинок із симпатичними тваринками. Мережа також сповнена багатьма чудовими освітніми ресурсами: онлайн-курси, інтригуючі доповіді TED, інструменти для збільшення словникового запасу. Замість витрачання часу на собачок зі скейтбордами, почитайте щось більш корисне для вашого інтелекту.

Записуйте все, що дізнаєтеся

Не обов’язково робити гарний великий конспект, але можна витратити кілька хвилин щодня, щоби перенести на папір все, що ви дізналися. Це, безсумнівно, покращить ваші навички. "Намагайтеся писати близько 400 слів щодня про речі, які ви дізналися," радить вчитель йоги Клаудія Азула Альтухер. Майк Ксі, науковий співробітник Bayside Biosciences, погоджується: "Обов’язково пишіть про те, що ви дізналися."

Складіть перелік того, що ви вже зробили

Ваш інтелект, у значній мірі, залежить від вашого щастя та впевненості в собі. Тому піклуйтеся про ці речі, зупиніться і складіть перелік. Але не того, що ви ще повинні зробити, а того, чого ви вже досягнули. Цю ідею, запропоновану відомим інвестором Марком Андреессеном, підтримала й Клаудія: "Складіть такий перелік, щоби продемонструвати всім, що ви вже зробили."

Грайте в інтелектуальні ігри

Настільні ігри та пазли - не тільки можливість отримати задоволення, але й відмінний спосіб тренувати свій мозок. "Грайте в ігри ("Ерудит", "бридж", "шахи", "морський бій", не важливо)," припускає Майк. "Але під час гри "Ерудит" не використовуйте підказки та книги," погоджується Клаудія.

Шукайте розумних друзів

Це може бути складно для вашої самооцінки, але знайомство з людьми, розумнішими, ніж ви, - це один з найшвидших способів навчатися. "Шукайте розумну компанію. Пам'ятайте, ваш IQ залежить від людей, з якими ви спілкуєтесь", пише Саурабх Шах, менеджер Symphony Teleca.

"Оточіть себе розумними людьми", погоджується програміст-розробник Манас Дж. Салоі. "Я намагаюся проводити, скільки можу, часу зі своїми співробітниками. Я завжди розумів, що, в кращому випадку, я середньо статистичний програміст, і є багато речей, які я повинен все ж дізнатися... Завжди будьте скромними і продовжуйте вчитися".

Багато читайте

Очевидно, що ця відповідь була найпоширенішою: читання справді є важливим. Існують різні думки про те, який матеріал найкраще підвищує розумовий потенціал. Пропозиції варіюються від щоденного читання газети до різноманітної фантастики та наукової літератури, але всі погоджуються, що найважливішою у цьому випадку є кількість. Читати потрібно багато.

Пояснюйте іншим

"Якщо ви не можете доступно пояснити щось, ви не розумієте це досить добре", сказав Альберт Ейнштейн. Читачі Quora погоджуються. Переконайтеся, що ви дійсно зрозуміли вивчене і що інформація дійсно сидить у вашій пам'яті, намагаючись пояснити це іншим. "Спробуйте навчити когось ще", каже Майк.

Студент Джон Паклс розвиває цю думку: "Все, що ви дізнаєтеся, значне чи незначне – вивчайте це, принаймні, до тих пір, доки не зможете пояснити це комусь іншому. Досить легко отримувати нову інформацію. Але зберегти її і навчати інших - набагато цінніше".  

Робіть випадкові, нові для вас речі

Шейн Перріш, власник захоплюючого блогу Farnam Street, у своїй відповіді на Quora згадав історію про курс каліграфії молодого Стіва Джобса. Після навчання у школі, майбутній засновник Apple мав багато вільного часу і забрів випадково на курс каліграфії. Це здавалося недоречним на той час, але навички дизайну, які він отримав, пізніше були реалізовані в перших комп’ютерах Macintosh. Висновок: ви ніколи не знаєте заздалегідь, що вам пригодиться у майбутньому. Вам просто потрібно пробувати щось нове і з часом ви побачите, як ці навички поєднуються з вашим наявним досвідом.

"Ви не можете з'єднати точки, дивлячись уперед; ви можете з'єднати їх тільки озираючись назад. Тому ви повинні повірити, що ці точки якимось чином з’єднаються у майбутньому", цитує Джобса Перріш. Щоб об’єднати точки, ви повинні пробувати щось нове, навіть якщо ці навики не здаються відразу корисними чи продуктивними.

Вивчіть нову мову

Ні, вам не потрібно, відразу знати її ідеально чи стрімголов вирушати в іншу країну. Ви можете працювати над цим поступово, не виходячи з власної квартири і досягати мети. "Вивчіть нову мову. Є багато безкоштовних сайтів для цього. Скористайтесь Livemocha або Busuu", говорить Салоі (ви також можете скористатись сайтом Memrise, якщо вже вивчили основну механіку нової для вас мови).

Зробіть перерву і подумайте

Не дивно, що фан медитацій Клаудія, рекомендує дати мозку простір для обробки того, що ви вивчили -"Посидьте в тиші", пише вона. Але це не єдиний користувач, який підкреслює необхідність відпочинку від розумової діяльності. Присвятіть якийсь час власним думкам, пропонує поліцейський у відствці Рік Бруно. Він відгороджується від повсякденної балаканини під час тренувань. "Поки я бігаю (майже щодня), я обдумую багато речей", розповідає він.  

Можливо, у вас також є ідеї, які можуть продовжити цей перелік? Якщо так, ділимося ними у коментарях!

(via
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше