10 найкращих маршрутів для походу в Карпати

2 червня 2017
Андрій К.
Що може бути краще гір? Будь-який досвідчений мандрівник – чи початківець – скаже, що нічого більш вражаючого, більш хвилюючого і захопливого майже немає. У горах знаходять себе, тут добре видно тих, хто готовий підставити плече, сюди йдуть, аби відволіктися, відпочити від гамору сучасної буденності й відчути подих природи. Похід у Карпати, навіть якщо ви вперше ступаєте на гірську стежку, точно стане для вас чимось незабутнім. Головне – вибрати правильний маршрут!

Найкращі маршрути по Карпатах

Обирати напрямок і маршрут по Карпатах варто з огляду на сезон, на ваші фізичні сили і, звісно, враховуючи часові рамки, в котрі вам необхідно втиснути свою мандрівку. Твердження про те, що «походи в гори – це не для всіх, бо це надто складно» – заїжджений стереотип. Походи в Карпати бувають різного рівня складності та тривалості, і ваш гід або й ви самі можете підібрати варіант, який найбільше відповідатиме саме вашим побажанням. Не обов’язково з першого разу підкорювати двотисячники (хоча і це під силу новачкам), можна почати з легкого трекінгу з незначним перепадом висот. Дуже важливо безпосередньо перед сходженням зареєструватися на контрольно-пропускному пункті та повідомити день та орієнтовний час повернення групи.
Пам’ятайте: безпека – понад усе. Ось 10 найкращих маршрутів рідними Українськими Карпатами. Тож, пішли!

Говерла. Висота 2061 м

До найвищої вершини України можна дістатися кількома маршрутами. Однак найбільш популярні – з урочищ Козмещик і Заросляк. Перший трохи складніший, але, на думку багатьох мандрівників, гарніший. Другий – коротший і простіший.

Козмещик

Маршрут: село Лазещина (Рахівський район, Закарпатська область) – урочище Козмещик – полонина Гропа – гора Говерла.
 
ua.igotoworld.com
 
Поради: якщо ви новачок або просто не бажаєте витрачати час на «зайві» кілометри, варто скористатися транспортом (переважно УАЗики) на відрізку від станції Лазещина до урочища Козмещик (близько 7 км). Якщо їде група – це дуже зручно. Зазвичай «гірське таксі» можна знайти поблизу залізничної станції, однак варто потурбуватися про це наперед: телефони водіїв є в Мережі.  Ви можете зупинитися в одному з готелів чи сільських садиб в Лазещині або безпосередньо в урочищі Козмещик: тут є прихистки для туристів та невеликі готелі, як з усіма зручностями, так і для любителів «спартанських умов». Діапазон цін – відповідний.

Заросляк

Щоб дістатися до красуні-Говерли з боку Івано-Франківської області, вам необхідно доїхати до смт Ворохта Івано-Франківської області. Врахуйте, що тут немає багато варіантів залізничного сполучення.

Маршрут: смт Ворохта – урочище Заросляк – гора Говерла.

Поради: відстань від залізничної станції до урочища Заросляк – значна (близько 20 км), вам знадобиться таксі. Якщо вас у групі небагато, можна маршрутними автобусами з Ворохти доїхати до повороту на Заросляк, а вже звідти – «ловити» попутний транспорт. Зазвичай чемним туристам не відмовляють :) Зупинитися ви можете у готелях в смт Ворохта або на самій туристичній базі «Заросляк».


Петрос. Висота 2020 м

Петрос, хоч трохи і поступається висотою Говерлі, однак він набагато крутіший і складніший. Зимові сходження на Петрос йдуть у залік українським альпіністам. Тому не варто недооцінювати його, Петрос – складний, особливо у несприятливу погоду. Обираючи цей маршрут, варто розрахувати власні сили і обов’язково перевірити прогноз погоди на заплановані дати: якщо були штормові попередження – краще утриматися від сходження, особливо взимку. Добре плануйте свій пішохідний маршрут по Карпатах! Один із найгарніших маршрутів на Петрос пролягає теж із села Лазещина (Рахівський район, Закарпатська область).

Маршрут: село Лазещина – урочище Козмещик – потік Киянець – Чорногірський хребет – гора Петрос.
 
IGotoWorld
 
Поради: як ми вже згадували, аби не долати «зайві» кілометри, варто скористатися транспортом (переважно УАЗики) на відрізку від станції Лазещина до урочища Козмещик (близько 7 кілометрів). Зупинитися можна в одному з готелів чи сільських садиб в Лазещині, або безпосередньо в урочищі Козмещик: тут є прихистки для туристів та невеликі готелі, як з усіма зручностями, так і для любителів «спартанських умов». Діапазон цін – відповідний.

Шпиці. Висота 1863 м. Озеро Несамовите 1750 м

Несамовите – одне із найвище розташованих озер України. Є легенда, що якщо кинути в озеро камінь – вмить зіпсується погода. Але довести правдивість чи неправдивість цього повір’я важко, бо, дійсно, погода тут змінюється буквально кожні 20–30 хвилин – годину. Шпиці – дуже мальовнича скеляста гора. Будьте завбачливими: якщо йде дощ, краще помилуйтеся нею на відстані. До Несамовитого та до гори Шпиці є кілька маршрутів (дуже часто ці дві точки включають до багатоденних мандрівок). Ми пропонуємо йти із Заросляка (смт Ворохта, Івано-Франківська область). Якщо ви плануєте похід на більше ніж 1–2 дні, можете спокійно обирати складніший варіант.
 

karpaty.life

Маршрут: смт Ворохта – урочище Заросляк – озеро Несамовите – гора Шпиці.
 
karpaty.life

Поради: відстань від залізничної станції до урочища Заросляк – значна (близько 20 км), вам знадобиться таксі. Якщо вас у групі небагато, можна маршрутними автобусами з Ворохти доїхати до повороту на Заросляк, а вже звідти – «ловити» попутний транспорт. Зазвичай чемним туристам не відмовляють :) Зупинитися ви можете у готелях смт Ворохта, або на самій туристичній базі «Заросляк».

Близниці. Висота 1883 м

Близниця і Велика Близниця знаходяться у східній частині гірського масиву Свидовець. Маршрут до них пролягає через полонину Драгобрат, яка взимку перетворюється на найвисокогірніший лижний курорт України. Похід на Близниці – дуже мальовничий. Якщо оберете цей маршрут – зможете побачити і гірські озера. Скупатися у них зможуть тільки справжні відчайдухи: вода тут, навіть у спекотне літо, дуже холодна!



Маршрут: смт Ясіня (Закарпатська область, Рахівський район) – село Свидовець –  урочище Буковина –  полонина Драгобрат – гора Близниця Велика –  гора Близниця.
 
ua-reporter.com

Поради: із залізничної станції або з центру селища Ясіня на полонину Драгобрат можна добратися «гірським таксі» (УАЗики, «таблетки»). Якщо у вас 1–2 дні на мандрівку – це суттєво зекономить вам час. Зупинитися можна у готелях чи сільських садибах у смт Ясіня або ж у готелях, турбазах на полонині Драгобрат. (Зверніть увагу, що у літній сезон на полонині Драгобрат працюють далеко не всі готелі – варто попередньо уточнювати за телефоном.)

Чорна Гора (Піп Іван). Висота 2022 м

Піп Іван Чорногірський – одна з найвищих вершин Українських Карпат, на південно-східному кінці головного хребта масиву Чорногора, на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Є багато варіантів, аби дістатися сюди. Знову ж таки: все залежить від ваших сил і часу на мандрівку. Ми пропонуємо піти через одне із найкрасивіших сіл України – Дземброню та, крім основної мети, побачити ще й дивовижне карпатське озеро Марічейка. Так ваш пішохідний маршрут буде цікавішим.

Маршрут: село Дземброня (Івано-Франківська область) – КПП Шибене – озеро Марічейка – гора Піп Іван Чорногірський.
 
ua.igotoworld.com
 
Поради: попри певні транспортні незручності, ви точно не жалкуватимете, що дісталися до Дземброні, – тут дуже мальовничо! Ви можете зупинитися у сільській садибі. Або, якщо не у Дземброні, то у Ворохті та Верховині є достатній вибір готелів та баз відпочинку.  

Піп Іван Мармароський. Висота 1936 м

Мармароси – ще одна перлина Гуцульських Альп. Гора Піп Іван розташована на кордоні України та Румунії, тому вам потрібно буде заздалегідь подбати про дозвіл рухатися прикордонною ділянкою і не забути взяти із собою паспорти. Звідси відкриваються просто неперевершені пейзажі, тут дуже красиво на початку літа: коли цвіте рододендрон.

Маршрут: село Ділове – потік Білий – полонина Лисича – гора Піп Іван Мармароський.
 
ua.igotoworld.com
 
Поради: обравши цей маршрут, у Діловому можете зупинитися для фото у географічному центрі Європи. Якщо у вас обмежений час для походу, з Ділового до полонини Лисичої можна доїхати, скориставшись послугами «гірського таксі» (УАЗики, «таблетки»). Не забудьте звернутися до Державної прикордонної служби з проханням дати дозвіл на проходження маршруту: вам, окрім листа-клопотання, потрібно подати також список учасників походу (з датою та місцем народження, а також з паспортними даними). Деталі – на сайті Мукачівського прикордонного загону. Перед виходом у гори обов’язково зателефонуйте до прикордонного загону та уточніть, чи надано дозвіл туристичній групі на проходження маршруту в прикордонній зоні.

Гемба. Висота 1491 м

Це – одна з найвищих точок гірського масиву Боржава. Тут у будь-який сезон дуже мальовничі краєвиди. Щоправда, взимку на Боржаві небезпечно: через особливість схилів тут часто сходять снігові лавини. На Гембі – другий за висотою високогірний лижний курорт України (після Драгобрата). У підніжжі гори – один з найвідоміших карпатських водоспадів – Шипіт. На полонину Боржаву та, зокрема, на гору Гембу є багато маршрутів з різних точок. Один з найпростіших – із села Подобовець. Можна впоратися за один день! Якщо ж захочете більше – вперед. З Гемби можна «збігати» на найвищу вершину Боржави – гору Стій (1681 м), на гору Великий Верх (1598 м), гору Плай (1330 м) та Темнатик (1343 м) і спуститись у Воловець. Такий собі туристичний маршрут по Карпатах.

Маршрути:

Село Подобовець – водоспад Шипіт – гора  Гемба.
Село Подобовець – водоспад Шипіт – гора Гемба – гора Стій – гора Великий Верх – гора Плай – метеостанція – закинута сироварня – гора Темнатик.
 
Боржава. Автор фото: Анна Семенюк. ua.igotoworld.com

Поради: якщо ви вже будете в тих краях, обов’язково виділіть собі час для відвідин водоспаду Шипіт. Не пожалкуєте! Зупинитися можна у готелях, сільських садибах у Воловці, Подобовці, Пилипці. На залізничній станції у смт Воловець у магазині – просто смачнючий хліб. Спробуйте.


Синяк. Висота 1665 м Гора

Синяк разом із сусідньою вершиною Малий Горган (1592 м) є частиною хребта Синяк і розташована в його північно-західній частині. Тут достатньо круті схили і дуже багато каміння. Загалом Горгани через свою кам’янистість не схожі ні на Боржаву, ні на Свидовець, ні на Чорногірський хребет. Вони – особливі. Тому побувати в Горганах мусить кожний порядний український турист.

Маршрут: село Поляниця – курорт Буковель – гора Синяк – гора Малий Горган.
 
Синяк. Автор фото: Анна Семенюк. ua.igotoworld.com

Поради: Горгани – дуже скелясті, тому будьте обережними, особливо у дощову погоду, подбайте про взуття із стійкими, ребристими підошвами. Для «зупинитися» – варіантів безліч. Буковель дарує мільйон пропозицій для відпочинку в готелях – тут знайдуть для себе щось цікаве та комфортне навіть найбільш вибагливі туристи. Крім того, можна зупинитися у маленьких готельчиках чи сільських садибах у селі Поляниця, якщо поблизу – то у селі Татарів, у місті Яремче, або у смт Ясіня чи селі Лазещина: у будь-якому випадку вам буде зручно доїхати до курорту. 

Полонина Руна. Висота 1482 м

Полонина Руна (Рівна) – найбільша полонина Карпат, розташована у межах Перечинського та Великоберезнянського районів Закарпатської області. Це – західна частина Полонинського хребта, між верхів'ями річок Люта, Шипіт і Туриця. Не надто висока, але дуже мальовнича і, здається, оповита оксамитом. Похід на Полонину Руну стане чудовим доповненням до програми відпочинку для туристів, які приїхали на Закарпаття: сюди зручно добиратися з Ужгорода, Мукачева, Берегова та інших міст. Також зручно їхати поїздом зі Львова. Крім того, до однієї з вершин Полонинського хребта прокладено дорогу, цілком придатну для авто. Однак при плануванні таких поїздок варто враховувати погоду: якщо застрягнете – буде непереливки.

Маршрут: село Лумшори (Перечинський район, Закарпатська область) – озеро Комсомольське – гора Полонина Руна.
 
Вид із гори Полонина Руна. ua.igotoworld.com
 
Поради: Лумшори – справжня перлинка Закарпаття. Спробуйте тутешні чани і відпочиньте по-справжньому. У Лумшорах – багато варіантів готелів і сільських садиб. Якщо ви на відпочинку в Ужгороді чи Мукачеві, але вам раптом захотілося в гори, Лумшори і Полонина Руна – ідеальний варіант!

Пікуй. Висота 1408 м Гора

Пікуй – найвища вершина Вододільного хребта. Також вважається найвищою точкою Львівської області, хоч сходження на неї здійснюють також із Закарпаття (гора розташована на межі двох областей). На Пікуй є багато варіантів походів: одноденних і дводенних, простіших і складних. Пропонуємо мандрівку із села Біласовиця (Закарпатська область, Воловецький район). Це – найкоротший маршрут, але не менш мальовничий.

Маршрут: село Біласовиця – гора Пікуй – село Біласовиця.
 
splav.lviv.ua

Поради: Воловецький район – дуже гарний. Напевно, вам захочеться тут побути не тільки один день. Зупинитися можна у готелях, сільських садибах у Воловці, Подобовці, Пилипці та на туристичних базах у Біласовиці.

Мандруйте щасливо! 

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

6 трендів цієї весни
Весна не просто стукає у вікно, а майже буяє різними відтінками. Це чудовий час, аби оновити свій гардероб. Знаємо, що іноді важко збагнути, на що варто звернути увагу в теплий сезон. Тому ділимося трендами, які пануватимуть в цей період.
Читати більше
Що таке лазерна епіляція: переваги та наслідки
Лазерне видалення волосся — це безболісна та безпечна косметологічна процедура для тіла та обличчя. Щоби переконатися в цих характеристиках, рекомендуємо ознайомитись із тим, як працює лазер, та розглянути його основні переваги.
Читати більше