10 книг про подорожі, варті уваги

22 серпня 2016
Фотограф
Інколи довгі подорожі втомлюють. Коли їдеш потягом чи автомобілем, впевнено рухаючись до свого наступного пункту призначення, щоб здійснити заповітну мрію та побачити те, на що так очікуєш, час у дорозі повзе нестерпно довго. Саме у такому випадку варто взяти до рук книгу. Книгу про подорож. Щоб заглибитися у її сторінки, побачити у своїй уяві різноманітні куточки світу, запалитися божевільними ідеями та зрозуміти, що лише через кілька сторінок ви же досягнете свого пункту призначення та зможете на власні очі побачити те, що раніше поставало лише картинками у вашій уяві. І не лише побачити, а навіть сфотографуватися на його фоні.

Нижче, пропонуємо вам підбірку 10 книг про подорожі, вартих уваги. Обирайте ту, що близька вам по жанру, сюжету, або ж, місцях, які так вправно у ній описані.

1. "Діти Капітана Гранта" Жюль Верн


Почнемо ми, звичайно ж, із класики. Саме з цієї книжки, ще багато років тому, безліч французьких школярів та їхніх батьків дізналися, що таке мандри та до нестями полюбили географію. Головний герой фільму – капітан Грант, вирушає в експедицію, метою якої є острови, що причаїлися в Тихому океані. Тут і починаються захопливі пригоди, у яких уважному читачу слід перетнути Патагонію, дослідити узбережжя Австралії та навіть потрапити у полон у Новій Зеландії. Повірте, ця книжка захопить вашу уяву з перших сторінок, незважаючи на те, скільки вам років.

2. "Троє в одному човні (як не рахувати собаки)" Джером Клапка Джером


Книга, яку можна прочитати на "одному подиху". Друзі вирішують, що у їхньому житті бракує пригоди та знаходять цьому чудове рішення – прогулянку на човні. Просте, на перший погляд, завдання не так легко вдається нашим героям. Усю книгу ми маємо змогу насолоджуватись чудовим гумором, кумедними ситуаціями та оригінальністю тексту. Автор книги зробив усе для того, щоб цим твором підняти настрій своєму читачу.

3. "В диких умовах" Джон Кракауер


Книга цінна уже тим, що списана з реального життя. Це справжня історія хлопця, який, закінчивши навчання, вирішив не вступати у престижний ВУЗ та звести своє життя лише до заробітку грошей. Він, кинувши усе, пішов на зустріч своїй мрії та подався на Аляску. Дорогою його очікує маса пригод, чудові незнайомці, які приходять на допомогу у потрібну хвилину, боротьба з внутрішнім світом та усіма небезпеками, що можуть очікувати у зовнішньому. І основне – просто неймовірна та недоторкана природа Аляски, яка так вабить головного героя книги та завдяки чудовим описам переносить і нас до цієї природньої величі.

4. "Рукопис, знайдений у валізі" Марк Хелпрін


Не завжди подорож вимірюється тижнями чи місяцями. Не завжди вона спланована. Буває таке, що подорож вимірюється довжиною життя. Саме про таку подорож книга Марка Хелпріна. Головний герой книги – дідусь, що перебуває у дрімучих бразильських джунглях. Саме тут він вирішив розповісти історію свого життя – дитинство у Нью Йорку, юність у Швейцарії, навчання у Гарварді, впливову роботу на Уолл-стрит і нарешті старість у Бразилії. Про це все він прагне розказати своєму сину, а автор – нам. І не лише для того, щоб розповісти про безкраї простори, але й щоб ми усвідомили усю неймовірність та безмежні можливості людського життя.

5. "На всі чотири боки" Гілл Адріан Антоні


Читачу на перший погляд здається, що це просто розповідь мандрівника, що побував у багатьох країнах світу. Можливо, так би і було. Якщо б автором був хтось інший. Проте Гілл Адріан Антоні настільки цікаво описав різноманітні куточки світу, що відірватися від книги просто неможливо. Тут розповідь і про Америку, і про Японію, і про Індію, і про Кубу. І кожна країна постає перед читачем, відкриваючи своє нове, досі незнане обличчя та сприймається зовсім по-іншому. Можливо, вам ця книга допоможе вирішити, куди саме ви захочете помандрувати наступного разу.

6. "Шантарам" Грегорі Девід Робертс


Мабуть, це найкращий опис країни, що зустрічається у літературі з часу її виникнення. У цій книзі описується незвична Індія з її контрастами, загадками та неймовірно красивою культурою. Головний герой книги – наркоман, якому вдалося втекти з в'язниці та переїхати до Індії. Тут розвивається сюжет книги, що поєднує у собі дослідження територій та побут місцевого населення, з його мріями і стражданнями. Прочитавши опис величних палаців та непрохідних нетрів, сучасних мегаполісів та глухих, забутих цивілізацією сіл, у вас виникне відчуття, що ви щойно повернулися з Індії особисто.

7. "Їсти, молитися, кохати" Елізабет Гілберт


Неймовірна розповідь про те, як втративши все, до чого звик та з чим почувався в безпеці, можна заново віднайти себе та змінити своє життя. У розповіді описуються три країни, що допомогли головній героїні пройти власний шлях до самопізнання – Італія, Індія та Індонезія. Саме в Італії жінка навчається отримувати задоволення від їжі, яку вона споживає, в Індії – зрозуміти наскільки для неї є важливою молитва та якою силою вона володіє, і, нарешті, в Індонезії – зустріти справжнє кохання усього свого життя.

8. "Увесь світ. Записки велосипедиста" Девід Бірн


Ця книга – автобіографія. У ній описаний конкретний вид туризму – велосипедний. Автор книги пропагує здоровий спосіб життя та переконує на власному прикладі читача, що подорожувати велосипедом – прекрасне заняття. Адже так ти можеш повністю роздивитися усі речі навколо, котрі тебе цікавлять, створити свій власний маршрут та рухатися у тому ритмі, у якому ти бажаєш. Хтозна, можливо після прочитання книги ви теж захочете пересісти з автобуса чи потяга на велосипед.

9. "Три чашки чаю" Грег Мортенсон


Ця історія вчить нас бути сміливими та вірити в себе. Головний герой книги, не мав нічого, проте повірив, що зможе все. І ця впевненість дозволила йому підкорити найважчу з точки зору підйому, вершину світу – К2. Незважаючи на неабияку складність, завдяки вірі в себе та за допомогою небайдужих людей, він досяг своєї мети. А потім, зрозумівши, що цього недостатньо для того, щоби бути людиною з "великої букви", почав допомагати бідним дітям Пакистану та уже втілювати не свої, а чужі мрії в реальність.

10. "З табуретом до океану" Леонід Кантер, Павло Солодько


І на завершення підбірки хочемо згадати про наших, вітчизняних авторів. Адже їхні історії не менш пригодницькі та захоплюючі. А ця книга розповідає про чотири звичайні табуретки, які хлопці-герої книги вирішили розмістити на березі чотирьох океанів. І коли більша частина домовленості була виконана, по переду залишився лише один океан – Тихий. Заради мети, друзі полетіти до далекої Америки, перетнули її, рухаючись через десятки кордонів, щоб досягти мису Горн та довести почату справу до логічного завершення. Саме у цій книзі вас очікують неймовірні, сповнені авантюризму, любові та невдач пригоди українців у далекому світі, по той бік Атлантичного океану.

А якщо книгу ви вже обрали, і у вас постає протилежне питання – куди ж поїхати наступного разу та що сфотографувати, то ви можете із легкістю скористуватися календарем подій. Саме тут ви знайдете найцікавіші події, що відбуватимуться найближчим часом, та сплануєте свою майбутню подорож.

Та не забудьте, прихопити з собою фотоапарат та хорошу книгу. Лише тоді подорож буде насправді незабутньою ;)


Якщо вам сподобалася ця стаття, прочитайте також інші мої публікації:
​А також підпишіться на мою сторінку photography.uamodna.com
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше