10 фільмів, які виявилися кращими, ніж книги

25 грудня 2014
Annie
Хороші екранізації книг служать скоріше винятком, ніж правилом. Воно й зрозуміло: книга - це особливий світ, в якому кожен знаходить щось своє. Талановитий письменник здатний цей світ створити, але не кожен режисер може передати його.

Досліджуючи великий пласт екранізованих книг, можна виділити 10 фільмів, які у багатьох часто викликали більше захоплення, ніж паперовий оригінал.



Пропонуємо вашій увазі також підбірки, які вас можуть зацікавити:

10 фільмів, які винесуть вам мізки
10 книг, які змінять вас назавжди


 

Форрест Гамп


Багато хто відзначає, що екранізація книги Вінстона Грума суттєво перевершила оригінал. Адже в книзі ви не побачите того наївного, зворушливого і доброго хлопця, та й навряд чи він буде викликати таку велику симпатію. Фільм взагалі став всесвітнім феноменом, який навіть зараз, через 20 років, хочеться переглядати знову і знову.

Загадкова історія Бенджаміна Баттона


Розповідь Френсіса Скотта Фіцджеральда займає всього кілька десятків сторінок. У цій невеликій історії зовсім коротко розповідається, як склалася незвичайна доля Бенджаміна. Геніальна фантазія Фіцджеральда у фільмі Девіда Фінчера отримала друге життя, трохи більш цікаве і яскраве, ніж на папері. Фільм, без сумніву, дає більше поживи для роздумів і ключів до тих дверей, які автор оригінальної розповіді так і не відкрив.

Собаче серце


Книга Михайла Булгакова, безумовно, є шедевром. Однак фільм знятий настільки майстерно, а актори підібрані настільки вдало, що саме тут вдалося передати всю емоційну складову друкованого твору. Багато хто відзначає, що візуальне рішення додає багато відчуттів до колориту характерів і від цього, звичайно ж, тільки виграє.

Втеча з Шоушенка


Книга "Ріта Гейворт та втеча з Шоушенку" Стівена Кінга захоплює багатьох. І нехай у ній немає особливо складних роздумів, та й емоції, відверто кажучи, з неї не сочаться, але вона бере за живе. Напевно, саме з таких книг і народжуються шедеври кінематографу. Фільм, знятий за цією історією, займає верхні позиції чи не всіх списків "обов'язкового перегляду" і "кращого кіно в історії світового кінематографа". Це той рідкісний випадок, коли теми, побічно порушені у книзі, отримали свій розвиток в кінокартині.

Великий Гетсбі


Історія Фіцджеральда, безсумнівно, хороша. Але однойменний фільм додає більше барв, більше яскравих відчуттів, допомагає краще зрозуміти книгу, можливо, навіть краще відчути героїв, усвідомити їх внутрішній стан і розібратися в їх думках.

Сімнадцять миттєвостей весни


Невелику, але захоплюючу книгу Юліана Семенова Тетяна Ліознова примудрилася розтягнути на 12 серій, не "нашкодивши" при цьому матеріалу і нітрохи не втративши напруженості кінорозповіді. Чудово підібрані актори розкрили характери героїв і надали яскравості досить стриманій книзі.

Розмальована вуаль


Книга Моема присвячена, в основному, головній героїні Кітті і була, по суті, романом про виховання почуттів. У фільмі режисер дивиться на речі трохи більш широко - тут і про те, що любов непередбачувана, і про звичне поблажливе ставлення західного світу до Сходу, і про честь, шляхетність, мужність та інші подібні речі. Ця людська історія бездоганно зіграна усіма акторами.

Щелепи


У 1975 році Стівеном Спілбергом за мотивами роману Пітера Бенчлі "Щелепи" був знятий однойменний фільм, який побив багато рекордів кінопрокату і став "першим літнім блокбастером" в історії. Це саме той випадок, коли з досить звичайного роману вдалося зробити дійсно видовищну і динамічну картину.

Інтерв'ю з вампіром


Прекрасний фільм. В цілому, ви навряд чи щось втратите, якщо ознайомитеся лише з кіноверсією - вона з приголомшливою точністю повторює книгу, аж до одягу, випадкових фраз і переживань героїв. Ну або, як мінімум, фільм викличе у вас такий же захват. Кінцівка книги і кінцівка фільму несуть абсолютно різну ідею. І вельми складно зрозуміти, що краще.

Місце зустрічі змінити не можна


Треба сказати, що ця екранізація книги Вайнерів "Ера милосердя" досить точна. Блискучі репліки перенесені в сценарій практично дослівно; сюжетно та організаційно - все на вищому рівні. Але просто дивно, як Станіславу Говорухіну вдалося зняти настільки динамічний, захоплюючий, емоційний фільм, взявши за основу досить стриманий детектив.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше