10 цікавих, але невтішних фактів про найвідоміші країни світу

Ви знали, що в штаті Міссісіпі рабство скасували тільки в 2013 році? В Ірландії майже неможливо розлучитися, а Швейцарія - остання з європейських країн, що надала жінкам виборче право. І це ще не все...

У Гренландії найвищий рівень самогубств


Гренландія - це найбільший у світі острів, що входить до складу Данії. У 2010 році тут було зареєстровано 62 самогубства при тому, що населення острова складає всього 60 тисяч. Це в десять разів більше, ніж на материковій частині Данії та, відповідно, найвищий показник у світі. Статистика показує, що ці цифри не змінюються вже протягом багатьох років. Причому більшість самогубств здійснюють молоді люди. Головні причини, що штовхають їх на такий крайній вчинок - це, найчастіше, зловживання алкоголем, домашнє насильство і сексуальна агресія.

У Швейцарії до останнього не допускали рівності чоловіків і жінок

Здавалося б, Швейцарія - одна з найдемократичніших країн, але право голосу жінкам тут дали тільки в 1971 році. У 1981 прийняли статтю конституції, що гарантує рівні права чоловіків і жінок. А нещодавно, в 2013 році, жінкам дозволили залишати своє прізвище при вступі в шлюб. Хоча розмови про це велися останні 20 років.

Штат Міссісіпі скасував рабство в 2013 році

Тринадцяту поправку до конституції, яка скасовувала рабство, Конгрес США прийняв ще у 1865 році. Тоді було потрібно, щоб її ратифікували три чверті штатів. 27 з 36 штатів проголосували за, а решта (в основному південні) приймали поправку вже пізніше. У Міссісіпі її ратифікували тільки в 1995 році, але й тоді не довели справу до кінця. Треба було надіслати копію підтверджуючого документа у Федеральний реєстр. Помилку виявили тільки в 2013 році.

Японія - рекордсмен у виробництві порно


Країна сонця, що сходить, за обсягом виробництва порнопродукції обігнала навіть США, де "полуничні" фільми знімають у великих кількостях. Перші гарячі стрічки тут почали знімати ще в шістдесятих. Згідно з даними журналу Weekly Post, в японській порноіндустрії працює 150 тисяч жінок. Тобто кожна двохсота японка у віці від 19 до 55 років хоч раз, але знімалася в порнофільмі. До речі, всіх цих дам в кіно обслуговують всього 70 чоловіків. Ганьба для японців.

В Індії повернули кримінальну відповідальність за гомосексуалізм

У 1960 році тут був прийнятий закон, згідно з яким, за одностатевий зв'язок засуджують до десяти років позбавлення волі. Оскільки країна стоїть на шляху до демократичних цінностей, в 2009 році парламент скасував цей закон як такий, що порушує права людини. Природно, таке рішення не сподобалося духовним лідерам Індії, і вони оскаржили його в суді. Суд став на бік консерваторів і повернув все як було. Щоправда, цей закон практично не застосовується. Погрожують, але не більше. До речі, в Індії є особлива каста хіджр, в яку входять гомосексуалісти і трансгендери. За різними оцінками, вона включає від п'ятдесяти тисяч до п'яти мільйонів чоловік.

США - рекордсмен за кількістю ув'язнених

Як повідомляє неурядова дослідницька компанія Pew Center, кожен сотий громадянин США сидить у в'язниці. Всього на 2008 рік у Штатах було 2,3 млн. ув'язнених. За цим показником країна посідає перше місце у світі. Аналітики вважають, що виною тому не тільки високий рівень злочинності, але й суворість законодавства. Для порівняння, в Росії з населенням 145 млн. за гратами сидить близько 890 тисяч, а в півторамільярдному Китаї - півтора мільйона.

У США найкоротша декретна відпустка


Працююча жінка, йдучи в декрет, отримує лише 12 тижнів гарантованої декретної відпустки, яка оплачується тільки в деяких штатах або на розсуд роботодавця. Після тримісячного терміну роботодавець може віддати місце іншому співробітнику. Жінки змушені брати планову відпустку, поєднувати її із законними трьома місяцями або використовувати лікарняні, якщо вони накопичилися, щоби хоч якось продовжити період догляду за новонародженим.

В Ірландії дуже важко отримати розлучення

До 1996 року в Ірландії взагалі не можна було розлучитися. Не було такої послуги. У дев'яностих провели референдум і внесли відповідні зміни до Конституції. Але й зараз отримати розлучення тут дуже складно. Суд дає таке право ірландцям тільки в тому випадку, якщо вони доведуть, що чотири роки з п'яти жили окремо. А це не завжди просто. Якщо вони жили в одному будинку, то треба підтвердити, що вони вели окреме життя і кожен мав особисте майно. Тобто, якщо хтось скаже, що вони вечеряли за одним столом, то суддя може не дати розлучення.

До недавнього часу при зміні статі в Швеції була потрібна обов'язкова стерилізація


Правило про обов'язкову фізичну або хімічну стерилізацію діяло у Швеції з 1972 по 2013 рік. Можливо, так шведська влада намагалися уникнути передачі поганої спадковості. У 2013 році ця норма була переглянута, коли один громадянин після зміни статі відмовився від процедури стерилізації і звернувся до Департаменту охорони здоров'я Швеції. До речі, у Швеції зараз дозволена і реєстрація одностатевих шлюбів.

У Великобританії неоднозначний підхід до політичних біженців

Англія славиться тим, що охоче приймає людей, які піддаються політичним гонінням у себе на батьківщині. Але у своїй вибірковості британська влада, часом, приймає дивні рішення. Наприклад, пообіцявши притулок для всіх гнаних геїв і лесбіянок, вони відмовили нігерійці, яку вдома чекає в'язниця за сексуальну орієнтацію. Їх рішення не змінилося навіть після того, як вона пред'явила на доказ відеозапис.

У той же час, вони дали притулок лівійському алкоголіку, який скоїв 78 злочинів. Він судився з британським урядом і довів, що депортація буде порушенням його прав, тому що більшість злочинів він скоїв у стані сп'яніння, а в Лівії дешевий і неякісний алкоголь. Отже він нібито й не винен.

Також примітна історія з йорданським терористом Абу Катада, який 12 років перебував у британській в'язниці і його не екстрадитували, тому що батьківщині йому могли загрожувати тортури. В результаті, Катаду вислали, але вся історія обійшлася королівській скарбниці більше, ніж в 1,7 мільйона фунтів.

(via)


Якщо вас зацікавила ця стаття, вам також можуть сподобатись:
9 неймовірних історичних збігів, що зіб'ють вас з пантелику
Найдивакуватіші закони у світі
25 міст, які слід побачити хоча б раз у житті
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше