40-річний ювілей Українського Конгресового Комітету Америки (УККА)

1 лютого 2014
Galyna Ugryna

Та не однаково мені,
Як Україну злії люде
Присплять, лукаві, і в огні
Її окраденую збудять...
Ох, неоднаково мені.

(Т.Г.Шевченко)

40-річний ювілей Українського Конгресового Комітету Америки (УККА)  

26 січня 2014 року  стіни Українського Культурного Центру у Чикаґо почули багато натхненних слів любові до України, підтримки  у час крутих перемін, звітів і планів роботи по її відродженню як іззовні (попередній матеріал “Чиказьке Віче - на підтримку українських Майданів), так і зсередини, де Український Конгресовий Комітет Америки (відділ Іллінойс),   відзначив своє 40-річчя з часу заснування та Січневі акти 1918-1919рр. 

На святі було чимало гостей: членів громадських організацій української діаспори, іншомовних гостей, представників американських державних структур, настоятелів церков різних конфесій.

Голова УККА (в-л Іллінойс) Олесь Стрільчук виголосив  свої привітання з такими поважними датами та відкрив зібрання. Ветерани американської армії,  українці  за походженням, внесли разом з державними американськими та українськими прапорами дух чіткості і офіційності. За тим - гімни обидвох держав. Аудиторія  встала на заклик вшанування пам’яти загиблих на революційному Майдані хвилиною мовчання...

Отець - крилошанин Олег Кривокульський, настоятель храму святих Володимира і Ольги провадив спільну молитву за душі наших новітніх Героїв.

Святковий захід вели Марія Коркач - Ґрошко і Леся Бакун. Ними у двох мовах було прочитано доповідь “Січневі Акти - День Злуки”.

Наш гість конгресмен Michael Quigley  у своїй промові з гумором і типово американською легкістю у риториці  

вітав українську громаду, створивши серед людей старшого покоління, а таких була абсолютна більшість, - атмосферу-спогад про роки активної участі у сумівських та пластунських заходах.

Хор СУМа ім. Миколи Павлушкова  під керівництвом Володимира Поповича є дуже популярним і бажаним на етнічних та духовних імпрезах. Енергетично він  запалює  на протест, захист і боротьбу, оскільки пісні “Ой у лузі червона калина”, “Не спи, моя рідна земля!”, де слова і музика Сергія Фоменка перегукуються з поетичним закликом Василя Стуса, викликали щире хвилювання не тільки у залі, а й у виконавців. Солістка Адріанка Попович - улюблениця публіки-  не могла стримати власних емоцій, тому сльози і пісня - це, шановні, вражає! Високий клас виконання забезпечує хористам істинну повагу і захоплення.

Ірина Туршин з глибоким почуттям прочитала “Молитву за Україну”. А брати Ворожбити, Степан і Ярослав, як істинні галичани, знають і виконали  забуті у недавньому зрозумілому часі повстанські колядки.

Нова “Молитва за Україну”, що відобразила сьогоднішню тривогу нас усіх за долю Краю, була прийнята і затверджена Синодом Української Православної Церкви Київського Патріархату і Святійшим Патріархом Філаретом. Прочитав її секретар Вікаріату Української Православної Церкви отець Віктор Полярний. 

Марія Коркач - Ґрошко урочисто представила авторитетних гостей:

Dan Retherford, the Honorable Treasurer State of Illinois and Assistant Damion,

Robert Rusieski, the Honorable Deputy Consul General Consulate general of the Republic of Poland in Chicago and Mrs. Rusieski,

Dan Patlak, the Honorable Commissioner Office of the Board of Review of Cook County and Mrs.Patlak,

Mr. Saulius Kuprus President Joint Baltic American National Committee, Inc. Member Central and East-European Coalition, Hungarian American Coalition, Georgian Assotiati in the USA Lithuanian American Counsil,  

Polish American Congress-Illinois, President Mrs. Irene Moskal - Del Giudice, President of Polish American Congress - Illinois, First Vice - President Mr. Zenon Olejniczak,

Honorary President Polish Congress Committee of America- Illinois, Mr. Henrik Marciniak, 

Ted Palka, Candidate Cook County Sheriff.

Було приємно чути від кожного з шанованих гостей слова вболівання за нашу країну, за її демократичну перспективу. До слова сказати, через день після цього заходу, конгресмен Michael Quigley підтримав Майдан у Конгресі США своєю  заявою. 

Олег Медуниця, народний депутат України, заступник коменданта Майдану, згадав найстарше покоління членів “парасолькової” організації з великою вдячністю, бо її розбудова - їхня чесна заслуга. Історична правда розвитку нашої країни найбільш збереглася в екзилі, чому сприяла віддаленість від комуністичного режиму. І молодь, яка зростала в таких умовах, і теперішня, яка пересвідчується на власні очі в тому, що за своє потрібно боротися, - у надійних руках. Українці цілого світу живуть і дихають нині своєю Батьківщиною, її Незалежністю, бо, як говорив ще один з творців 4-го універсалу 22 січня 1918 року та Акту Злуки 22 січня 1919 року головний Отаман Армії УНР Симон Петлюра, треба берегти пам’ять про полеглих і плекати традиції боротьби за українську державність. Пан Медуниця вказав на проросійські корені темних сил, що діють в нашій країні. Боротьба продовжується,  та при підтримці всього світу буде зупинена ескалація конфлікту в Україні. У цій боротьбі є жертви...Доповідач запропонував вшанувати загиблих вставанням та хвилиною мовчання...

Ведуча імпрези Леся Бакун подарувала сувенір Олегові Медуниці від УККА та українських дизайнерок з далекого Сан-Франціско - бейсболку з цікавою прикрасою: голуб миру з українським крилом та американським як символ спільного уявлення про свободу.

Пані Ореста Фединяк до виступу - чекай чЕка від Кредитної Спілки “Самопоміч”! І дійсно, вона привітала організацію з ювілеєм не тільки словесно. Так же вчинив і Юліан Куляс, голова фундації “Спадщина”. Щоби мати реальний вплив американських політиків на українських, сказав доповідач, потрібно залучати нашу освічену молодь до участі  у тій  політиці. Уже маємо вправних адвокатів, що вимагають від уряду США впровадження економічних і політичних санкцій щодо окремих злочинців у владі України.

У мікрофона побували і Василь Трухлий з вітанням  та грошовою вкладкою від церкви св. Андрія Первозванного з Bloomingdale, і отець Богдан Калинюк з  храму св. Трійці у Bensenville. Привітала членів УККА пані Христина Верещак - голова Крайової  Управи Організації Жінок Оборони Чотирьох Свобід України.

 Молодь представив учасник київського Майдану, один з братів Глебівих, - Михайло. Разом вони танцюють в улюбленому громадою  ансамблі “Громовиця”, обидва  були ТАМ, знають ситуацію зсередини. Їм сьогодні несли українці свої гроші на Віче. Михайло назвав поважну суму, що буде направлена на різні потреби Майдану. З коробкою, на якій був зображено червоний хрест, вийшов до трибуни активний громадський діяч, лікар Юрій Мельник. Він теж був збентежений щедрими дарами для медичних осередків допомоги постраждалим майданівцям в Україні.

Збігав час святкового і ділового зібрання. УККА (відділ Іллінойс) вручив різні нагороди за підтримку українській демократії. Особливі подяки та грамоти було вручено Василеві Трухлому, Романові Андрушкові, Святославові Личику, Миронові Добровольському, Марії Коркач - Ґрошко.

Слова про об’єднання  звучали сьогодні у багатьох інтерпретаціях. І  Павло Бандрівський, заступник голови УККА (в-л Іллінойс), ще раз закликав нас до цього, подякував усім за небайдужість та висловив побажання помолитися за успіх Майдану.

Більше фото тут   
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше