​З Днем народження, Чикаго!

4 березня 2014
Svitlana Ivanyshyn-Ugryna

1. Прізвисько  “Друге місто” (Second City) Чикаго дістало після того, як було практично повністю відбудовано після Великої пожежі у 1871 році, яка знищила 17 450 будівель та позбавила житла 90 000 людей.

2. Аерозольну фарбу (спрей) був винайдено в Чикаго в 1949 році.

3. В Чикаго знаходиться Lincoln Park Zoo - один з найбільших безкоштовних зоопарків в світі

4. Чиказька вулиця -  Western Avenue - є найдовшою вулицею в світі (37, 8 кілометрів)

5. Відомий Чиказький павільойн - McCormick Place за площею у  2, 2 мільйони квадратних футів має найбільшу кількість місць для виставок в країні.

6. Річка Чикаго (яка протікає через центр міста) - єдина річка в світі, яка тече в зворотоньому напрямку. Інженери “розвернули” її у 1900 з міркувань санітарної безпеки міста. Цю річку ще й замальовують цілковито у зелений колір до Дня Святого Патрика!
 


7.Harold Washington Library (Чиказька публічна бібліотека) - є найбільшою громадською бібліотекою в світі з колекцією у понад 2 мільйони книжок.

8.Саме у Чикаго Г’ю Хефнер заснував Playboy у 1953 році і перший Playboy Mansion (щось типу штаб-квартири для самого Г’ю та “зайчиків”:)) був відкритий саму у Чикаго.
 


9. “Блискавка” була винайдена у Чикаго і називалася “безгачкова застібка” (hookless fastener).

10.Перше Постійне Поштове Відділення США було відкрито в Чикаго у 1831.

11. Термін “Джаз” був придуманий в Чикаго у 1914 році.

12. В Чикаго знаходиться найбільший в світі завод фільтрації води (Jardine Water Purification Plan).

13.Перший Банк донорської крові був створений в Чикаго у  1937 році.

14. Уродженка Чикаго Джейн Адамс, засновниця  Hull House, активістка, письменниця, лідерка суфражистського руху, стала першою американкою, котра отримала Нобелівську премію.Hull House був відкритий у 1889 році для допомоги емігрантам в Чикаго.

15.Саме в Чикаго дебютутвав повноколірний телевізійний канал (5 канал).

16. Хмарочоси були винайдені в Чикаго у 1885 році.

17.Чикаго -  третє за величиною місто в США.

18. В Чикаго було відзнято чимало популярних кінострічок (згадаймо лише кілька):

I-Robot, Chicago, Untouchables, My Best Friend’s Wedding, The Negotiator, The Fugitive, What Woman Want, American Beauty, Chain Reaction, When Harry met Sally, Sixteen Candles, Ocean’s 11 & 12; Home Alone- I, II & III; Barbershop, Ferris Bueller’s Day off, Bad Boys, Transformers - 3, 4, Jupiter Ascending. Це непоганий бізнес для міста, який приніс лише за 2013 рік фільмування повнометражних стрічок та телевізійних шоу 358 мільйонів доларів.

19. Чиказький Інститут мистецтва (Art Institute of Chicago) містить найбільшу колекцію полотен імпресіоністів після Паризького Лувру.

20.Першим постійним поселенецем Чикаго  - був Jean Baptiste Point du Sable, афро-американець, бізнесмен, вихідець з території сучасного Гаїті. Оселився в місті в 1779 році. У будинку du Sable, де він проживав зі своєю дружиною - індіанкою, був укладений перший шлюб в Чикаго, були проведені перші вибори та перше засідання суду.

21.Колесо огляду було винайдено в Чикаго у 1893 році.

22.Аль Капоне був притягнений до суду та обвинувачений за ухилення від сплати податків, але не за бутлегерство чи вбиство.
 


23. Перші автомобільні перегони в США були проведені в Чикаго у 1895 році. Траса починалася у Чикаго, а закінчувалася в приміському Еванстоні.

24. Перші телевізійні дебати між кандидатами на посаду Президента США - Джона Ф. Кеннеді та Ричарда Ніксона - транслювалися з Чиказької студії CBS 26 вересня 1960 року.

25. Одна з найвідоміших та найпопулярніших особистостей в Чикаго, практично символом міста, є Майк Дітка (якого тут називають Da Coach!) - видатний гравець американського футболу,  тренер та телевізіний коментатор.
 


Він - єдиний у сучасній історії NFL - хто виграв чемпіонат в команді одночасно як гравець та головний тренер. Додамо лише, що справжнє прізвище легендарного спортсмена - Дичко, а його батьками були українці, котрі емігрували до Штатів і оселилися в Пітсбурзі.

Список цікавих фактів про Чикаго можне продовжувати довго. Час від часу він буде поновлюватися. Адже Чикаго - однозначно “uamodne” місто:)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше