Як вітати сонце

15 червня 2015
Oleksandra Orlova
Сур'я Намаскар - серія послідовних йога-вправ, що виникла як частина ритуалу поклоніння індуїстському богу Сонця, а стала чи не найвідомішою ранковою зарядкою у світі. Виконувати класичне "вітання сонця" може людина з будь-якою фізичною підготовкою, аби щоранку позитивно впливати на своє тіло і організм в цілому.
 


Динамічний комплекс Сур’я Намаскар (Sūrya Namaskāra - в пер. з санскр. "вітання, поклоніння сонцю") складається з двох повторів 10-ти (іноді 12-ти) послідовних вправ, що плавно переходять одна в одну. У давнину ці дії супроводжувалися виголошенням мантр і медитацією, які присвячувалися ведичному володарю світлої частини доби - чотирирукому богу Сур’я. Вже тоді цей комплекс відзначався особливим впливом на весь людський організм, спрямованим на зміцнення здоров'я, постачання енергією, що необхідна тілу протягом дня.
 


Сьогодні достеменно відомо, що Сур’я Намаскар регулює кровообіг, активізує діяльність залоз внутрішньої секреції, дозволяє ефективно керувати диханням, добре масажує печінку, кишечник, жовчний міхур, покращує гнучкість хребта, тонізує суглоби кінцівок, а також сприяє розвитку м’язів рук і грудей, покращує поставу й координацію рухів, нормалізує стан вен, якщо в них починаються варикозні зміни, забезпечує оптимальний обмін речовин, що є наслідком активізації щитовидної залози.

Слід також додати, що цей комплекс - один з найсильніших аеробних елементів у практиці йоги, адже під час його виконання використовується 34% максимального кисневого резерву. Більшість сучасних інструкторів з йоги називають його "динамічним комплексом дихальних вправ" і рекомендують виконувати щоранку і старим, і малим.

 


Різні школи йоги пропонують дещо відмінні набори асан Сур’я Намаскар, але загалом підхід до виконання однаковий: вправи виконуються на світанку, обличчям до Сонця, рухи здійснюються плавно, без напруження, з послідовним чергуванням вдихів та видихів, слід зосереджувати увагу на кінцевій фазі кожного руху й відчуттях, що виникають у різних частинах тіла.

Основний набір асан для Сур’я Намаскар виглядає таким чином:
 


Під час виконання ноги слід тримати на ширину стопи, руки і голову підіймати з легким поштовхом і тягнути вгору, в той час як у нахилі намагатися розслабити шию і голову. Зосереждуйтесь не на тому, наскільки у вас тягнуться м’язи, а на правильності дихання - неважливо чи зігнуті ваші коліна під час нахилу вперед, а чи спокійний ваш розум і глибоке дихання.

Комплекс у 12 кроків не набагато відрізняється від основного:
 


В обох варіантах комплекс повторюється двічі за одне виконання. Якщо вам важко виконувати всі асани підряд, не поспішайте, робіть паузи в кілька вдихів-видихів у кожній асані, але не збивайтеся з основного ритму.

Аштанга Вин'яса (одна з сучасних шкіл йоги, яку краще називати динамічною практикою йоги) пропонує свій підхід до "вітання сонця", трохи ускладнений, але і такий, що краще активує м’язи:
 


Тестуйте, обирайте для себе, що вам підходить краще, беручи до уваги власну фізичну форму і цілі, яких прагнете досягти. У будь-якому разі ранковий комплекс Сур’я Намаскар - чудовий початок дня і заряд бадьорості до самого вечора.

Намасте!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше