“Нешвидкоплинний” митець - Сучасна скульптура українця

10 квітня 2013
Oxana Kril

Мистецтво, яке можна назвати сучасним повинно йти в ногу з сьогоднішнім днем, вчорашнім і завтрашнім, відображати найбільш важливі і характерні елементи того часу. Одним із найяскравіших представників модерну є українець Назар Білик. В одному із закордонних видань про митця сказано: "Йому вдалося об'єднати два абсолютно безцінних компонента: фактично ідею разом з класичним мистецтвом. Через те що він робить, він не піде у забуття, коли відбудуться зміни. Він не є одним із тих швидкоплинних новачків, він є новатором".
 

Батьківськими стопами…

Назар Білик народився у творчій сім’ї у 1979 році у Львові. У 2005 році закінчив Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури, в якому йому потім і запропонували роботу і де він викладає й до цього часу. Скульптор говорить, що він ще змалечку знав, що буде митцем і що перед ним навіть не поставало вибору типу "чи варто займатися чимось іншим?".

"Коли ти знаходишся в середовищі художників, ти сприймаєш його природно. Коли ти їдеш з мамою на симпозіум до Риму, дивишся на твори художників або разом з батьком робиш щось у майстерні, то просто не знаєш як може бути інакше", - говорить українець.

Досягнення тут і там

Назар брав участь у декількох десятках виставок і симпозіумів – і не тільки у нас в Україні, а й закордоном, серед яких Budapest Art Fair, Miami International Art Fair, Art Chicago, Всеукраїнські виставки в Національній спілці художників в Україні та безлічі інших. "Я отримую набагато більше пропозицій зробити виставку закордоном, ніж в Україні", - говорить наш співвітчизник.

Призи!

Крім його персональних виставок, одним із найважливіших здобутків є призові місця на конкурсах, які отримував Назар:

- перше місце на міжакадемічному конкурсі академічного малюнку в Харкові
- переможець конкурсу на кращий пам’ятник проекту "Убієнним синам України" (урочище, Сандармох, Карелія, Росія)
- гран-прі на фестивалі піщаної скульптури (Київ, Україна)
- друга премія на фестивалі льодової скульптури (Черкаси, Україна)

Скульптури українця на вулицях наших міст

Витвори Назара можна побачити:
- в Києві на Пейзажній алеї – скульптура "Дощ"
- в урочищі Сандармох (Карелія, Росія) – "Убієнним синам України"
- пам'ятник гетьману України Івану Мазепі в м. Полтава

Також багато творів українця зберігаються в приватних колекціях як і на нашій Батьківщині, так і за її межами.

"Дощ"

Одним з найвідоміших витворів Назара є саме скульптура під назвою "Дощ" (висота 187 см). Працював українець над нею близько трьох місяців. "Ескіз намалював із першого разу й пішов їсти. Кілька днів рисунок відлежався, зрозумів, що хочу його втілити. Таке буває рідко. Як правило, за два дні мені вже начерки не подобаються" - зізнається митець.

Очі цієї людини розплющені і дивляться в небо. Зверху, повторюючи риси обличчя знаходиться прозора крапля. "Крапля представляє його діалог із собою та іншими, а також з усім світом. Це відповідь, яку він отримує" - пояснює Назар.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com