"Риботерапія" - лікування мистецтвом

11 квітня 2013
Lilia Kolesnyk

"Риботерапія" Кауфмана - інстальована графіка та перфоманс – це зображення велетенських риб-"монстрів", створених кольоровими кульковими ручками на багатьох листках паперу формату А4, які містять найрізноманітнішу інформацію – від уривків документів та ксерокопій паспорта до гравюр, сторінок з меню та рецепту узвару. Як говорить сам Кауфман, специфікою проекту "Риботерапія" є процес не малювання, а "вирощування" риб.
 


"Для мене первинною є ідея. Технологія, форма жанри – це вторинне" – пояснює митець.

Влодко Кауфман, не визнаючи жодних стилів, напрямів чи жанрів, яких художнику "варто би" дотримуватися, все ж знову повертається до створення отаких мистецьких "терапій". У 2009 році Кауфман представляв світові проект "Птахотерапія", тон та настрій якого вловлюється і в новій "Риботерапії". "Птахи та риби – це таке якесь особливе явище у моєму житті", - ділиться Кауфман.

Влодко Кауфман, який народився у 1957 році в Караганді, працює у жанрах геппенінгу, перфомансу, інсталяції, арт-провокації, усвідомленого кітчу, а також творить споріднені з ними мистецькі проекти на перетині театру та образотворчого мистецтва (малярство, скульптура, графіка, відео, фото).

Свого часу у своїх перфомансах він заковував у ланцюги пам’ятник Тарасу Шевченку у Львові, заливав у бетон старий рояль і ставив цей пам'ятник неподалік від міста, будував велетенські гнізда, мив підлогу старою вишиванкою. "Нічого поганого у використанні подекуди абсолютно незрозумілих технологій мистецтва немає", - вважає Кауфман.

Богдан Шумилович, історик мистецтва, про видатного львівського художника: "Його теми не стосуються WEB 2.0 ідентичності у мережі, чи маніпуляції свідомості – вони радше старомодно модерні: наскрізний життєвий спогад про сосну, рибу та грушу, яких не було у степовому Казахстані, де виріс Влодко".

"Мистецтво – це хвороба", - говорить Влодко Кауфман, погоджуючись, що ця хвороба, подібно до наркоманії, вразила і його самого.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше