Бенкет на честь 400-річчя Києво-Могилянської академії

19 вересня 2014
Galyna Ugryna

Національний університет "Києво-Могилянська академія" - один з найкращих ВНЗ України. Його славна історія зобов'язує підтримати традицію якісної освіти для плекання фахівців у царині культури, економіки, політики. Наші славні предки Іван Мазепа, Пилип Орлик, Григорій Сковорода і довга низка інших відомих імен - випускники цього закладу. Сучасний український статус держави, що бореться за реальну незалежність та гідне місце у світі, вимагає нових та сильних, у плані освітньої підготовки, лідерів. Прихід до керівництва людей, котрі мислять категоріями держави, швидко вивів університет на рівень, який поважається у світі. Чималих інтелектуальних та фінансових зусиль доклала до цього українська діаспора міста-побратима Києва - Чикаґо. Фундацію допомоги очолює відома громадська діяч, чиказький адвокат пані Марта Фаріон. План відзначення 400-річчя КМА у США здійснювався впродовж року силами створеного комітету, коли він заручився певністю всіх складових чіткого проведення святкування як у Чикаґо, так і у столиці Америки. 

Не зважаючи на настроєві труднощі у наближенні цієї дати, святкування було задумано і проведено на найвищому рівні. 

За годину перед початком урочистості всі гості мали можливість зустрітися за дружнім коктейлем на першому поверсі University Club Of Chicago. Бенкет-фандрайзінґ з художньою програмою відбувся на 9 поверсі цього солідного закладу.

Вели програму голова фундації Києво-Могилянської академії Марта Фаріон і репортер NBC Channel 5  Natalie Martinez, яка ідентифікує себе українкою (є підстави) та буває часто на культурних заходах нашої спільноти.

У залі з багатими вітражами зібралася велика громада гостей, журналістів, спонсорів, меценатів.

Звучать один за одним Гімни США та України. Демонструється фрагмент кінострічки, створеної народним артистом України, телеведучим Василем Ілащуком та його співпродюсером, журналістом Андрієм Чернюком, "Листи з Майдану" - хвилюючого короткометражного фільму, сповненого високої напруги сердець учасників Майдану.  
 


Піднесений початок урочистостей продовжив танцювальний ансамбль "Громовиця" (кер. Роксана Дикий-Пилипчак), що показав красу українського народного строю та високу майстерність руху молодіжного колективу.

Найкращий український хор у Чикаґо - це СУМівський колектив ім. М. Павлушкова (диригент В. Попович) виконав низку патріотичних пісень перед високими гостями. А їх було чимало. Окрім очільників місцевої громади, приїхали сенатори Richard Durbin та Mark Kirk, представлені президентом української кредитної спілки "Самопоміч" Богданом Ватралем. Були присутні також представники від влади Литви, Польщі, Японії та Швеції. Гості мали короткі, емоційні виступи і були нагороджені оплесками та відзнаками. 
 


Пані Віра Еліяшевська, член комітету по підготовці фондрайзінґу, представила Jennifer Cizner, Director of International Relations and Protokol of City of Chicago; зачитала вітання від мера Чикаґо Rahm Emanuel та губернатора Pat Quin. Виступали також міністр освіти України Сергій Квіт, почесний президент Києво-Могилянської академії В'ячеслав Брюховецький, Генеральний Консул України в Чикаґо Андрій Праведник, колишній посол Америки в Україні William Green Miller, президент PRP Наталя Попович, активістка Майдану, героїня відео "I'm Ukrainian!" Юлія Марушевська. Її представляла пані Мотря Мельник, член комітету підготовки до свята, автор багатьох документальних відео. Вітав Могилянку о.Мирон Панчук, магістр психології, який має тісні стосунки з українським студентством. Мер Києва Віталій Кличко у відеозверненні побажав високих досягнень університетові.

Гості були нагороджені відзнаками за підтримку України та за досягнення у науці. Вручала їх голова фундації КМА Марта Фаріон.

Оплесками й стоячи, вшанували присутні Дмитра Петрука, молодого майданівця, який був травмований і проходить лікування у США.

З великою симпатією зустріли музиканта і композитора Євгена Хмару, котрий грав на двоколірному фортепіано на Майдані, а тепер заворожував щирою посмішкою та вибором мелодій українських пісень, що співали присутні після завершення бенкету.

Необхідно ще раз констатувати: імпрези такого високого рівня давно не бачило українське Чикаґо!
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше