Нащадок Тараса Бульби – Громадянин світу

У суботу, 14 квітня 1888 р. о 8-й годині 30 хвилин у лікарні Вілліє при Військово-медичній академії, на лікарняному ліжку помер 41-річний мандрівник у вишиванці Микола Миклуха-Маклай, вчений-антрополог, знавець тринадцяти мов, чиє ім`я носить 300 км узбережжя о. Нова Гвінея – Берег Миклухо-Маклая.
 
ns.rnls.ru
 
За часів Хмельницького Охрім Макуха (прапрадід Миколи Миклухо-Маклая), був курінним отаманом Запорозької Січі (його ім’я згадує Дмитро Яворницький в "Історії запорозьких козаків"). Мав курінний отаман Охрім Макуха (Миклуха) дочку, з якою одружився шотландський лицар Майкл МакЛей.

Охрім же разом із синами Омельком, Назаром і Хомою воював проти поляків; його Назар панночку покохав і на бік ворога став. Вночі брати пробралися до фортеці, щоб викрасти Назара та покарати козацьким судом, але наткнулися на польську варту. Хома (молодший) наказав братові доставити зрадника батькові, а сам бився до загину. Охрім покарав Назара. Цей епізод став основою повісті "Тарас Бульба", яку Микола Миклухо-Маклай завжди возив із собою. Цікаво, що й сьогодні у папуасів Гвінеї є річка з іменем Гоголь.

Правнук Охріма козак Степан Макуха був сотником Війська Запорозького. Його вуличне прізвисько було Махлай (тобто "капловухий"). У період російсько-турецької війни 1768-1774 років, під час штурму Очакова, Степан командував кінною сотнею. За героїчний вчинок за клопотанням генерал-фельдмаршала Рум’янцева-Задунайського йому було присвоєно російське дворянство і бойовий орден Володимира I-го ступеня. Одночасно він отримав нове козацьке звання хорунжий.

Тепер новоспеченому кавалерові підписувати офіційні папери потрібно було так: "Хорунжий Війська Запорозького, царською милістю дворянин, козак Степан Макуха на прізвисько Махлай". Тоді й переробив Степан принизливу, з його погляду, "макуху" на "Маклуху", а вуличне "Махлай" на майже шотландське "Маклай". І почав писати ці складові через риску. А вже правнук Степана Микола і є відомий всім мандрівник і вчений…

17 липня 1846 р в Малині на Житомирщині народився нащадок козаків Микола Миклухо-Маклай. Польські, німецькі енциклопедії та австралійські джерела (Френк Гріноп) подають таку ж інформацію, російські та радянські біографи називають Новгородську губернію.
 
na-skryzhalyah.blogspot.com
 
Мати Миколи Миклухо-Маклая – з польсько-німецької родини: німця полковника лікаря Беккера (нащадка Гете) та польської шляхтянки Лідії Шатковської (нащадка Міцкевича). Томики обох геніальних поетів — польського та німецького — Микола Миклуха-Маклай завжди возив із собою, знав напам’ять німецькою усього "Фауста".

Григорій Ілліч – старший брат батька учився й товаришував із Миколою Гоголем; розповів нащадку гетьмана про родину Охріма Макухи.
 
Family-history.ru
 
Батько – випускник ніжинського ліцею, начальник петербурзької залізниці, був добре знайомий із творами Т.Шевченка. Він вислав 150 карбованців (половину річної зарплати) Шевченкові на заслання, за що був звільнений з роботи і мав йти під суд, але 40-літній українець помер від туберкульозу, залишивши вдову та п’ятьох дітей.

У дитинстві Нільс (таке прізвисько Миколи Маклая) мав букет дитячих хвороб і часто записував їх за алфавітом: ангіни, бронхіти, жовтуха, хронічна пневмонія, ревматизм. Коли батько помер на очах трирічного Миколки, у хлопчика стався частковий параліч голосових зв’язок, тому він до дванадцяти років заїкався і залишився гаркавим. Ми всі знаємо, які діти безжалісні до немічних, тому можемо уявити дитинство кволого Нільса.

Читати й писати Миколка навчився в чотири роки, до семи перечитав багато книжок, знав латину, французьку й німецьку мови, чудово малював і грав на фортепіано. Та Миколу не прийняли навіть до початкової школи: надзвичайна обдарованість хлопчика нікого не цікавила, усі люб’язно радили спецзаклад для слабкорозвинених… Перепадало дитині й від домашніх учителів. Самотній хлопчина довіряв свої думки тільки щоденнику, який замикав на замок.

Нарешті блакитноокий вундеркінд поступив одразу ж до третього класу німецької лютеранської школи. Крихке здоров’я не завадило Миколі отримати освіту, вступити до вишу, але у 1864 р. за участь у виступах студентів був виключений із Петербурзького університету без права вступати до іншого вишу Росії. І ніколи б не одержав він дозволу на виїзд за кордон, якби не роман українця з фрейліною царя, на яку імператор поклав око. Довелося Миколі здобувати вищу освіту за кордоном: Гайдельберг, Лейпциг, Єн, був асистентом відомого природознавця Ернста Геккеля.

У 1866-67 рр. відвідав Канарські острови та Марокко, три весняні місяці 1869 р. провів на узбережжі Червоного моря. Перші спостереження вченого стосувалися зоології, потім – географії, антропології й етнографії. Від 1870 р. почалися одіссеї великого мандрівника: Нова Гвінея, острови Малонезії та Мікронезії, півострів Малакка, Австралія. У 1880 р. українець у Сіднеї заснував австралійську біологічну наукову станцію. Він розробив проект створення на Новій Гвінеї незалежної держави – Папуаського Союзу.

Пізніше безуспішно домагався від царського уряду дозволу організувати на Новій Гвінеї "вільну російську колонію". Він від імені десятка тисяч людей звернувся до британського уряду. І сталося диво – Британія відмінила колонізацію Нової Гвінеї. Через десять років повернувся до Європи, читав лекції в Лондоні, Берліні, Парижі. Приїхав на батьківщину, досліджував фауну Чорного моря та південного узбережжя Криму.

Миклуха-Маклай мав власну думку й умів її відстоювати: виступав на захист рідної мови. Звертався до Бісмарка, російського царя і в листопаді 1882 р. Миклухо-Маклай зустрічався в Гатчині з Олександром II​І
viola.bz
Худ. К. Маковський. М. Миклухо-Маклай
 
У 1883 р. Нільс отримав дозвіл царя на одруження; повернувся до Сіднею, одружився з Рітою (Маргарет-Еммою Робертсон – дочкою прем'єр-міністра Нового Південного Велсу).
 
uahistory.com
 
Три роки прожив дослідник серед папуасів, вивчив їхній побут і діалекти. У 1885 р. виступив на захист проти німецької анексії північно-східної Нової Гвінеї. Сорокарічним повернув із дружиною та двома синами додому. Поїхав до столиці, щоби приготувати до друку свої праці. Двічі він приїздив до Малина в маєток матері, де вивчав побут і традиції поліщуків, цікавився походженням древлян, їхньою історією. У цей час петербурзьку квартиру Миклухо-Маклая відвідував Яворницький і немало експонатів виканючив. У Дмитра Яворницького був талант циганити, сяде й заявляє: "Як цей панцир черепахи прикрасить наш музей! Не піду звідси – поки не дасте!". І таки висидів.

Брати:
 
uahistory.com
 
Володимир Миколайович – герой російсько-японської війни, командир броненосця "Адмірал Ушаков". Загинув 1905 року у Цусимському бою.
 
uahistory.com
 
Михайло Миколайович (молодший) – геолог-дослідник південно-західної частини Російської імперії та Полісся, Овруцько-Словечанського кряжа. До 1864 року мав прізвище Миклуха. Про його ніжні стосунки з онукою Розумовського писано немало. Михайло – племінник видатного українського мандрівника Миклухо – Маклая, чоловік племінниці Василя Тарновського Надії, наукового працівника музею.

Сьогодні 12 онуків, правнуків, праправнуків Миколи Миклухо-Маклая живуть в Австралії та вважають себе українцями, очолюють Товариство українців Австралії. Старійшина цього роду – диктор австралійського державного телебачення Роберт Миклухо-Маклай, ще за радянських часів (1980 і 1988 рр.) був у Києві, таємно вночі на таксі за долари промчав до Малина, щоб сфотографувати будинок, де народився його дід-українець.

У День народження українця Миколи Миклухо-Маклая планета відзначає День етнографа. У 1996 р. ЮНЕСКО назвало українця Громадянином світу.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Цікаве занурення у новий виток пристрасті через роки: рекомендації, як розпалити знову вогник пристрасного кохання
Невирішені конфлікти та непорозуміння можуть стати перешкодою. Навчіться вислуховувати один одного, виражати свої почуття та домовлятися про компроміси. Розв'язання конфліктів буде сприяти покращенню вашого зв'язку та підтримувати пристрасть.
Читати більше